18.9.2024. 21:01
0
Sarajevo pokreće dnevnu bolnicu za maloljetnike: Odgovor na povećanu upotrebu amfetamina
Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Admir Katica, posjetio je JU Zavod za bolesti ovisnosti KS kako bi razmotrio mogućnosti za realizaciju mjera predviđenih Strategijom za sprečavanje i suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, posebno u dijelu koji se odnosi na maloljetne osobe. Posjeta je organizirana uz prisustvo Tima za nadzor provedbe Strategije i Akcionog plana.

Direktorica Zavoda, Rasema Okić, upoznala je ministra i članove tima sa radom Zavoda, uključujući prijem pacijenata, ljekarske preglede, screening testove na droge, rad sa psiholozima i savjetovališta. Svi ležeći kapaciteti Zavoda su trenutno popunjeni, a potreba za radom s maloljetnicima je prepoznata, zbog čega Zavod ima posebnu grupu maloljetnika koji dolaze u pratnji roditelja dvaput sedmično na dobrovoljnoj osnovi.

Nezvanični podaci pokazuju da sve više maloljetnika koristi amfetamine, a mnogi se ne žele obratiti psihološkim savjetovalištima zbog straha od stigmatizacije. Strategija za sprečavanje zloupotrebe opojnih droga predviđa formiranje posebnog odjeljenja pri Zavodu za bolesti ovisnosti KS i Terapijskoj zajednici Kampus za tretman maloljetnika.

Ministar Katica istakao je da će se pokrenuti dnevna bolnica za maloljetnike, gdje će stručnjaci iz Zavoda, psiholozi i socijalni radnici raditi s mladima u poslijepodnevnim terminima, uz posebne prostorije i ulaze kako bi se izbjegao kontakt s ostalim pacijentima. Direktorica Okić pozvala je roditelje sumnjive djece da se obrate Zavodu za pomoć i uključivanje u grupu i dnevnu bolnicu.

Predsjednik Tima za nadzor, Nermin Lagumdžija, naglasio je važnost formiranja ovakvog odjeljenja kako bi se roditeljima pružila adekvatna pomoć i kako bi se educirala javnost o dostupnim resursima.

Zaključeno je da će Zavod za bolesti ovisnosti KS odmah poduzeti mjere za formiranje dnevne bolnice, uz dodatno kapacitiranje Zavoda stručnim licima za rad s maloljetnicima. Broj ovisnika koji je bio obuhvaćen programima liječenja u periodu od 2018-2022. godine bio je 9.312, a stvarne brojke su procijenjene kao znatno veće. Problematika maloljetnika koji eksperimentiraju s drogama do sada nije sistemski tretirana, stoga će se novi odjel i dnevna bolnica značajno doprinijeti rješavanju ovog problema.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.