6.10.2024. 9:26
0
Prvi put u historiji BiH se testiraju nove tehnologije na biračkim mjestima
Prvi put u historiji BiH, na određenim biračkim mjestima danas će biti testirane nove izborne tehnologije, s ciljem osiguravanja većeg integriteta izbora. Pilot projekti uključuju autentifikaciju birača, automatsko prebrojavanje glasova putem optičkih skenera, biometrijsku identifikaciju te video nadzor biračkih mjesta, prenosi Dnevni Avaz.

Skeneri će biti postavljeni na 145 biračkih mjesta, u sedam izbornih jedinica: Vogošća, Visoko, Tuzla, Mostar, Stolac, Novi Grad i Prijedor.

Ranije je rečeno da je glasanje identično kao na glasačkim mjestima, samo što je sada pored glasačke kutije postavljen skener u koji se ubaci glasački listić, a koji potom može biti prihvaćen ili odbačen ukoliko skener uoči neke nepravilnosti.

Na 165 biračkih mjesta koristit će se tehnologija za identifikaciju birača provjerom otiska prsta, a u Brčko distriktu će biti korištene nove tehnologije za biometrijsku identifikaciju i autentifikaciju birača. 

Očekuje se da će na općim izborima biti na svim biračkim mjestima.

Tvrdi se kako neće biti moguće glasati umjesto umrlih na biračkim popisima, kao ni uime onih koji odluče da ne izađu tog dana na izbore.

Osim toga, nakon što je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) u martu ove godine iskoristio svoje ovlasti i nametnuo izmjene Izbornog zakona BIH, na izbornim listama više se ne mogu naći ratni zločinci, kao što je to bio slučaj u prošlosti.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.