7.10.2024. 15:29
8
Uskoro nam slijedi bitka za poziciju gradonačelnika Sarajeva: Hoće li Faruk Kapidžić završiti na toj funkciji?
Nakon formiranja općinskih vijeća u Sarajevu, jedno od prvih pitanja na dnevnom redu bit će izbor gradonačelnika ili gradonačelnice. Procedura nalaže da se Gradsko vijeće Sarajeva popunjava iz četiri općine: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad.

Stranke s najviše vijećnika u općinskim vijećima obično imaju prednost i u izboru članova za Gradsko vijeće, što im također daje mogućnost da predlože svog kandidata za gradonačelničku poziciju. No, situacija nije tako jednostavna.

Zbog obavezne zastupljenosti svih konstitutivnih naroda i Ostalih u Gradskom vijeću, početna raspodjela snaga u općinskim vijećima možda neće biti identična onoj koja će se formirati u Gradskom vijeću. Na primjer, stranka s jakim rezultatom u nekom općinskom vijeću može izgubiti prednost ako na svojoj listi nema predstavnike Srba, Hrvata ili Ostalih.

Ako općinska vijeća ne izaberu dovoljno vijećnika koji se izjašnjavaju kao Srbi, Hrvati ili Ostali, u Gradsko vijeće može biti imenovan i neko ko nije direktno izabran u općinsko vijeće, putem tzv. popunjavanja "po dubini," slično kao što se desilo kod popune Kluba Srba u Domu naroda Federacije BiH.

Kada je riječ o postizbornoj strategiji za izbor gradonačelnika/gradonačelnice Sarajeva, dva glavna politička bloka su već okvirno dogovorila svoje poteze. SDA, SBiH i DF, prema dogovoru iz predizborne kampanje, planiraju podržati prijedlog SDA za ovu funkciju, u skladu s rezultatima u općinskim vijećima. Kako sada stvari stoje, SDA bi mogla dobiti priliku da predloži svog kandidata, a ranije se spekulisalo da bi Faruk Kapidžić, trenutni kantonalni zastupnik, mogao biti nominiran za ovu poziciju.

S druge strane, blok Trojke je imao dogovor prema kojem bi, u slučaju pobjede Naroda i pravde (NiP) u općini Novi Grad, Naša stranka predložila svog kandidata, a kao mogući kandidat spominjala se Vildana Bešlija. U slučaju poraza NiP-a u Novom Gradu, oni bi nominirali svog kandidata.

Međutim, ovo su sve predizborni dogovori, a konačna odluka ovisit će o rezultatu borbe za vijećnička mjesta u općinskim vijećima, a potom i u Gradskom vijeću. Ključnu ulogu će vjerovatno igrati i političke ambicije SDP-a, iako se očekuje da bi oni mogli prepustiti ovu poziciju NiP-u kako bi očuvali koalicioni sklad. Unutar NiP-a, ranije se kao mogući kandidati spominjali Samir Avdić ili čak Jasmin Ademović, iako je ovaj scenarij pod znakom pitanja nakon gubitka podrške u Općini Centar, prenosi etto.ba.

 
8
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.