11.10.2024. 14:04
0
Ustavni sud BiH stavio van snage dio udžbenika iz historije za 9. razred škola u RS-u u kojem se veličaju ratni zločinci
Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je privremenu mjeru kojom je stavio van snage udžbenik iz historije za deveti razred škola u RS-u u dijelu koji se odnosi na temu nastanka RS-a i, između ostalog, veličanja ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Ustavni sud je odlučivao na vanrednoj sjednici nakon što je 13 zastupnika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnijelo apelaciju za ocjenu ustavnosti dijela nastavnog plana i programa u RS-u, kojim je uveden ovaj novi sadržaj, te predložilo donošenje privremene mjere. 

- Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je održao vanrednu plenarnu sjednicu na kojoj je razmotrio i usvojio prijedlog za donošenje privremene mjere.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 4. stav 1. tačka 12) Pravilnika o nastavnom planu i programu za osnovni odgoj i obrazovanje Republike Srpske i Priloga broj 20 – Nastavni program za nastavni predmet Historija za IX razred osnovne škole podnijelo je trinaest članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine s prijedlogom za donošenje privremene mjere.

Odlukom o usvajanju privremene mjere Ustavni sud je privremeno obustavio primjenu osporenog člana Pravilnika i Priloga u dijelu koji se odnosi na "Temu 11. Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat". Odlučeno je da ova odluka stupa na snagu odmah i proizvodi pravno djelovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o podnesenom zahtjevu - saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

Obrazlažući svoju odluku, Ustavni sud je, između ostalog, istakao da bi provođenje Pravilnika i Priloga u osporenom dijelu imalo ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice koje se ogledaju u postojanju opasnosti od eventualnog prouzrokovanja daljnje segregacije i podjele među učenicima različitih etničkih zajednica, te povećanja osjećaja isključenosti i marginalizacije učenika iz drugih etničkih zajednica, što bi moglo stvoriti atmosferu diskriminacije.

- Nastava u RS-u već je počela i neminovno je da će se i osporeni dio Pravilnika i Priloga u dijelu koji se odnosi na "Temu 11. Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat", koji se tiče ljudskih prava djece, primjenjivati.

Međutim, primjena tih dijelova Pravilnika i Priloga može potencijalno ugroziti ljudska prava učenika i nanijeti im znatnu štetu koja se neće moći retroaktivno popraviti. Stoga je Ustavni sud ocijenio da je donošenje privremene mjere u interesu stranaka i pravilnog vođenja postupka.

Ustavni sud podsjeća da odluka o privremenoj mjeri ne prejudicira odluku o dopustivosti, odnosno o meritumu zahtjeva - naveli su iz Ustavnog suda BiH.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.