13.10.2024. 12:14
1
Zbog finansijske dubioze KS zastupnici opozicije tražit će hitnu sjednicu Skupštine
Zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalazi Kanton Sarajevo bit će zatraženo održavanje hitne tematske sjednice Skupštine KS, saznaje Novinska agencija Patria.

Ovaj zahtjev trebali bi podnijeti zastupnici Stranke za BiH, SDA i DF-a u Skupštini KS. Za takav zahtjev potrebno je 12 potpisa, odnosno jedna trećina zastupnika u Skupštini KS. Ove tri stranke imaju 14 zastupnika.

Kašnjenje u isplati porodiljskih naknada, dječijeg doplatka, isplata naknada civilnim žrtvama rata, kao i kašnjenje u isplati plaća budžetskim korisnicima otvorilo je pitanje u kakvoj finansijskoj situaciji se nalazi Kanton Sarajevo. Revizorski izvještaj pokazao je deficit od 80 miliona KM. Budžet KS za 2024. godinu je bio veći od 1,5 milijardi KM, a za više stotina miliona KM veći je od državnog budžeta.

Iz Vlade KS nisu obrazložili zašto je došlo do kašnjenja u isplati naknada i plaća, a ministar finansija KS Afan Kalamujić (ZNG) poručio je kako je i Vlada FBiH odgodila uplatu obavezujuće tranše koja je projektovana u budžetu 2024. godinu.

"Još kada sam preuzimao poziciju ministra u novembru 2023 i kada je usvajan budžet koji je pripremila prethodna Vlada i ministar upozorio sam na deficit i prevelike rashode, te najavio da će biti potreban rebalans. Priču o deficitu iz 2023. godine su upravo potvrdili revizorski izvještaji, a o potrebi rebalansa potvrđuje trenutna finansijska situacija", rekao je Kalamujić za Klix krajem ove sedmice.

On je "ekskluzivno" najavio kako je uspio osigurati plaće za ovu godinu. Već mjesecima stižu upozorenja nekih od najvećih budžetskih korisnika da će nedostajati novca za plaće za zadnje mjesece 2024. godine. Takvo upozorenje došlo je i sa Univerziteta u Sarajevu koje upošljava 2.700 ljudi. S obzirom da bi decembarska plaća trebala biti isplaćena u januaru 2025. godine ministar finansija nije pojasnio da li će biti novca za tu isplatu.

Kalamujić je u više navrata upozorio partnere u vlasti na nerealan budžet za 2024. godinu i da se troškovi moraju racionalizirati. Kritikovao je i izdvajanje novca za "popularne projekte" te da bi se u novom budžetu oni trebali zamijeniti korisnijim projektima. Iako nije precizirao na šta konkretno misli, svjedoci smo da je Kanton Sarajevo finansirao dolazak i vožnju bolida F1 u Sarajevo, sufinansirao zabave na otvorenom u organizaciji privatnih firmi sa stotinama hiljada maraka, organizacije različitih događaja, dijeljen je novac za brojna udruženja i projekte od kojih korist imaju isključivo pojedinci. Imajući u vidu da je izborna godina opravdano je pitati da li su se tim novcem plaćali glasovi za određene političke stranke.

Kalamujić je zaboravio spomenuti milione maraka koje su utrošeni za ugovore o djelu, a skoro svaki od ministara imao je više takvih ugovora i po cijelu godinu s istim osobama. U Registru ugovora o djelu na stranici Ureda za borbu protiv korupcije mogu se pogledati ti angažmani, ukoliko su u sistemu, a što rade same institucije i organi uprave KS.

Treba podsjetiti da je posljednja sjednica Skupštine KS održana 9. jula, odnosno riječ je o prvom nastavku 16. radne sjednice. Tada je usvojen Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo. Do danas nije bilo više nijedne sjednice.

(NAP)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.