16.10.2024. 11:06
0
Burno na Skupštini KS: "Novalića ste nevinog poslali u zatvor i zato smo sada u finansijskoj krizi. Dao vam je 205 miliona KM"
Sjednice Skupštine Kantona Sarajevo počela je, po običaju, burno.

Zastupnici raspravljaju o izvještajima iz 2022. godine, među kojima je i onaj o izvršenju budžeta.

Osim kritika zastupnika opozicije da se o izvještajima kasno raspravlja, tema je postao i ponder odnosno smanjenje prihoda Kantona od raspodjele poreza sa viših nivoa.

Podsjetimo, inicijativom SDA u Predstavničkom domu, tačnije od Salke Zildžića, smanjen je ponder Kantonu Sarajevo čime su značajno smanjeni prihodi za KS.

To je danas ponovo obrazložio zastupnik Davor Čičić (SDP) koji je istakao da je SDA to radila da kazni Kanton i Trojku.

Reagirao je Mahir Dević (SDA) koji je istakao činjenicu da su za izmjenu pondera glasali i zastupnici Trojke koji nisu iz KS, dok su neki SDA-ovci koji jesu iz Sarajeva glasali protiv.

"Ponder je napravio problem, ali vam je problem napravilo i nešto drugo. Vi ste umjesto čovjeka od kojeg ste dobili 205 miliona KM, koji sad nevino leži u zatvoru, postavili svog premijera koji vam je sad dao nula KM. O tome kako je Novalić kažnjavao KS pokazuju podaci da je on uplatio 205 miliona KM", rekao je Dević.

"Dakle ne samo ponder, nego vi nemate sad nikakvu podršku federalnog nivoa, a čovjek kojeg ste nevinog poslali u zatvor vam je dao 205 miliona", dodao je.

Čičič je odgovorio.

"Mislim da je sud poslao Novalića u zatvoru, a ne ova Skupština. Mislim da trebamo poštovati institucije BiH. Ja vjerujem da je Sud donosio odluku na osnovu dokaza i da sudi pravično. Ako ne poštujete institucije BiH, recite nam to. A ta sredstava koja spominjete, to su bili grantovi MMF-a", istakao je Čičić.

Dević se ponovo javio i tvrdio da je Novalić nevin u zatvoru.

"Za razliku od vašeg nesposobnog premijera, naš sposobni kojeg ste nevinog poslali u zatvor vam je osigurao te pare", rekao je Dević.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.