16.10.2024. 15:56
0
Dodik nakon ročišta: "Za oslobađajuću presudu mi je ponuđeno nekoliko stvari. Imovina je jedna od njih. Nećemo raditi na jačanju BiH"
U Sudu BiH održano je ročište predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika Milošu Lukiću.

Izvedeno je 36 materijalnih dokaza drugoptuženog Miloša Lukića, od kojih je navažnija diplomatska nota SR Njemačka o diplomatskom statusu Christiana Schmidta.

- Ponuđeno mi je da za oslobađajuću presudu pristanem na neke stvari za centralizaciju BiH. Zato se ubrzava ovaj proces. Nuđeno mi je da pristanem na nekoliko stvari. Imovina je jedna od njih. Ja to neću da pristanem. Nećemo raditi na jačanju BiH, rekao je Dodik.

On je rekao da se zakazuje sastanak koalicije na državnom nivou, te dodaje da on neće biti tu.

- Vidim da ponovo bez ikakvih konsultacija zakazuju sastanke. Nisu me pitali ni za jučer, ni za sljedeći sastanak. Ja putujem kao gost i posmatrač, jer RS nije članica, na samit BRIKS-a. To namjerno zakazuju, da kažu Dodik nije tu. Kad dođem prvo pitanje će im biti Ustavni sud, drugo za Buk-Bijela, treće Aerodrom, četvrto 700 miliona KM neraspoređenih sredstava. Jauču za 70 miliona, a 700 miliona stoji neraspoređeno iz čistog pasjaluka, kaže Dodik.

Dodik se požalio čak i na kazne koje dobijaju automobili koje parkiraju u blizini Suda BIH oni koji dolaze da mu pruže podršku.

- Mislio sam da idem na protest protiv Schmidta, ali neću kada sam video ko pozova. To su probosanske stranke, ja sam prosrpska strana, rekao je.

Sud će se naknadno izjasniti o dokazima Tužilaštva u replici. Naredno ročište je 30. oktobra, a potom 13. novembra. Sutkinja Sena Uzunović izrekla je opomenu Miloradu Dodiku, zbog nepoštovanja suda, jer on nije želio da ustane kada je ona prozivala ko je bio prisutan.

(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.