2.6.2016. 14:53
0
Messi na suđenju u Barceloni: Svjedoci opravdavaju fudbalera i krive njegovog oca
Lionel Messi, fudbaler Barcelone i reprezentativac Argentine, danas je na sudu u Barceloni svjedočio u slučaju u kojem su on i njegov otac Jorge optuženi za utaju poreza. Odluka suda očekuje se sljedeće sedmice, javlja Anadolu Agency (AA).
Lionel Messi i njegov otac Jorge, koji upravlja njegovim finansijama, optuženi su da su u periodu od 2007. do 2009. godine utajili i time prevarili državu Španiju za više od četiri miliona eura. Vlasti tvrde da su koristili poreske rajeve u Belizeu i Urugvaju kako bi sakrili pravu sliku o visini zarade. 

Španska porezna agencija traži oštre novčane i zatvorske kazne. S druge strane dvojac Messi opovrgava sve optužbe. 

Prihodi se odnose na Messijeve sponzorske ugovore sa mnogim svjetskim kompanijama, među kojima su Danone, Adidas, Banco Sabadell, Pepsi... Messijevi advokati tvrde da "igrač nikada nije posvetio ni minutu svog vremena čitanju, proučavanju i analiziranju tih ugovora". 

Suđenje je počelo u utorak, a danas je okončano. Prema pisanju španskih medija, svi svjedoci su se složili da fudbalera treba izuzeti iz bilo kakvih nezakonitih radnji. Svi oni smatraju da Lionel Messi nije učestvovao u donošenju bilo kakvih odluka, te da je za eventualnu utaju poreza odgovoran njegov otac Jorge, koji se brine o finansijama igrača Barcelone. 

Zbog suđenja Messi je morao propustiti dio priprema argentinke reprezentacije za Copa Americu, koja počinje sutra u Sjedinjenim Američkim Državama. Argentina će prvu utakmicu na turniru igrati u ponedjeljak 6. juna protiv Čilea. 

Viši sud u Barceloni je u junu 2015. godine donio presudu da fudbalskoj zvijezdi ne treba odobriti imunitet zato što nije znao šta se dešava sa njegovim finansijama, kojima je djelimično upravljao njegov otac Jorge. 

Messi i njegov otac su 2013. godine obavili "korektivno plaćanje" od pet miliona eura kojim su izmirili poreske obaveze i pristigle kamate. 
(Anadolu Agency)
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.