10.6.2016. 14:58
0
Britanska kraljica slavi 90. rođendan
U Velikoj Britaniji proslavljaju 90. rođendan kraljice Elizabete II, javlja Anadolu Agency (AA).

Kraljica i njen suprug, vojvoda od Edinburgha Philip pridružili su se vjerskom obredu u katedrali St. Paul, u Londonu.

Pored članova kraljevske porodice, obredu su prisustvovali i premijer Velike Britanije David Cameron, gradonačelnik Londona Sadiq Khan kao i mnoge druge zvanice.

Cameron i producent i voditelj Sir David Attenborough pročitali su odlomke iz Biblije.

Elizabeta II na britanskom tronu nalazi se 63 godine što je najduže u historiji zemlje. Njen suprug Philip danas također proslavlja 95. rođendan. Par je u braku 68 godina i imaju četvero djece.

U Ujedinjenom Kraljevstvu predstavnici monarhije od 1748. godine svoj rođendan slave dva puta. Zvanični rođendan proslavljaju drugog vikenda u junu, a drugi datum je njihov stvarni datum rođenja.

Kraljica Elizabeta je rođena 21. aprila 1926. godine, te je povodom njenog 90. rođendana ove godine širom zemlje organiziran niz svečanosti. Ispred Buckinghamove palače sutra će biti organizirana vojna parada, a za nedjelju je planirana zabava za javnost za deset hiljada ljudi.

Pored toga, tokom vikenda će širom zemlje biti organizirane zabave na ulicama. 

(Anadolu Agency)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.