9.2.2017. 20:05
1
Pjevač Yusuf Islam zahvalio se Turskoj zbog podrške britanskoj džamiji u Cambridgeu
Britanski muzičar Yusuf Islam, ranije poznat kao Cat Stevens, sastao se s turskim čelnikom i zahvalio se njegovoj zemlji zbog podrške džamiji izgrađenoj u britanskom univerzitetskom gradu Cambridgeu, javili su u četvrtak turski državni mediji.

Islam (68), snimio je nekoliko velikih hitova kao Cat Stevens u kasnim 1960-im i u 1970-im. On je prešao na  Islam na vrhuncu slave u 1977.

- Na neki način Cambridge je mozak engleske zajednice. Iz tog razloga, veoma je bitno imati džamiju koja odražava britanski stil i kulturu u intelektualnom srcu Britanije - izjavio je Islam za tursku državnu novinsku agenciju Anadolija.

- Sjajno je vidjeti takvu podršku - izjavio je on nakon sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u srijedu.

Džamija Abu Bakr u Cambridgeu imat će prostor za skoro 1.000 vjernika i trebala bi biti otvorena u 2018. godini, navodi Anadolija.

Turski direktorat za vjerska pitanja poznat kao Diyanet dao je doprinos za izgradnju džamije u istočnoj Engleskoj, prenosi novinska agencija.

Nasmiješeni Islam se rukovao s Erdoganom na fotografiji koju je napravila predsjednička palata i postavila je na website turskog predsjedništva.

Sastanak dvojice ljudi trajao je 15 minuta, javila je Anadolija.

Na tweetu koji sadrži sliku dvojice ljudi, Erdogan se zahvalio "dragom bratu Yusufu" što je posjetio palatu i kazao je da je "dobrodošao u Tursku".

Islam se ranije sastao s Erdoganom, ondašnjim premijerom, u augustu 2013. u pokušaju da dobije finansijsku podršku za džamiju u Cambridgeu.

Zamjenik premijera Numan Kurtulmus objavio je na Twitteru da se sastao s Islamom i ostalima koji su bili u pratnji pjevača i da su raspravljali o podršci koju je pružio Diyanet.

Folk-pop pjevač također je pohvalio tursko "nevjerovatno" bavljenje izbjegličkom krizom. Ankara tvrdi da je pružila utočište za više od  2,7 miliona sirijskih izbjeglica i za 300.000 iračkih izbjeglica.

Prošlog se mjeseca američka glumica Lindsay Lohan sastala s Erdoganom u palati, gdje je pružila podršku turskim naporima da primi izbjeglice, prenosi AFP.

(Fena)

1
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.