21.6.2017. 11:47
1
Sanela Jenkins pod lupom istražnih organa
Uspješna poduzetnica, humanitarka i borac za ljudska prava iz BiH Sanela Diana Jenkins pod lupom je istražnih organa u Velikoj Britaniji u vezi s velikom istragom o finansijskoj pronevjeri globalne banke „Barclays“, javlja ugledni londonski dnevni list „Financial Times“.
 Kako ovaj medij navodi, Ured za ozbiljne porezne pronevjere (SFO) optužio je jučer četvoricu nekadašnjih čelnika „Barclaysa“ za nezakonitosti tokom velike finansijske krize 2008. godine. 
 
Tada je, naime, nekoliko moćnih ljudi Katara, kao i grada Abu Dabija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u „Barclays“ upumpalo više od šest milijardi funti. 
 
Ured je jučer podnio prijave protiv Rogera Jenkinsa, nekadašnjeg supruga Sanele Diane Jenkins, Johna Varleyja, Toma Kalarisa i Richarda Bouta i Richarda Boatha. 
 
U dijelu koji se odnosi na Jenkinsonove, navodi se i da je njegova nekadašnja supruga Diana, poznata po vezama u džetseterskim krugovima, odigrala važnu ulogu u uvezivanju svog supruga s katarskim moćnicima, prenosi Avaz.

 - Diana Jenkins iskoristila je prijateljstvo sa suprugom šeika Hamada bin Jasima bin Džabira el-Tanija, koji je predsjedavajući investicijskih vlasti Katara. To je dovelo do ogromnih katarskih investicija u „Barclays“ - piše „Financial Times“. 

 List dalje ne spominje u svom tekstu Sanelu, ali se detaljno bavi lukrativnim aktivnostima banke i načinima na koji su bankari savjetovali investitore kako da ulažu, a da što uspješnije izbjegnu određene porezne obaveze, prenosi Avaz.
 
Bivši suprug Sanele Diane Jenkins, prema navodima FT-a, optužen je u tri tačke za "zavjeru sa ciljem da prevaru tako što će netačno predstaviti odnose u dva odljeva gotovine u junu i oktobru  (2008. op.a.), plus nezakonito pružanjefinansijske pomoći".
 
List prenosi i da su advokati optuženih najavili "oštru i bespoštednu borbu". Istakli su da je "Dženkins zatražio pravnu pomoć i sugestije, kako bi se nosio s optužbama koje su iznesene protiv njega". Britanski mediji ističu i da je ov ojedan od najvećih, ako ne i najveći slučaj finansijskih istraga te da su optužbe vrlo ozbiljne.

(Alen Avdić)

1
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.