9.6.2018. 11:25
0
Bourdain je otvoreno govorio o svojoj ovisnosti, a najveća ljubav mu je bila 11-godišnja kćerka
Slavni američki kuhar Anthony Bourdain, poznat po svojim kulinarskim putovanjima svijetom, oštrom jeziku i ljubavi prema uličnoj hrani, preminuo je u petak u Francuskoj i to počinivši samoubistvo.

– Njegova ljubav prema pustolovinama, novim prijateljima, dobroj hrani i piću pretvorile su ga u jedinstvenog pripovjedača. Njegovi nas talenti nikada nisu prestali oduševljavati i jako će nam nedostajati – saopćio je CNN, njegov poslodavac, pošto je Bourdain pronađen mrtav u svojoj hotelskoj sobi u Strasbourgu kamo je doputovao zbog snimanja jedne od svojih emisija. 

 Bourdain je, prije nego što se otisnuo u televizijske vode, radio u nekoliko prestižnih njujorških restorana.

O tome je napisao knjigu “Kuhinja povjerljivo: Avanture u kuharskom podzemlju” koja mu je donijela slavu.

Kasnije je proputovao svijet i snimao kulinarsko putopisni show “Anthony Bourdain: No Reservations” za Travel Channel, a potom i “Parts Unknown” za CNN. Njegova televizijska forumula se pokazala nevjerovatno uspješnom.

– Putujem svijetom, jedem gomilu sr..a i u principu radim što mi se prohtije – rekao je u jednom intervjuu časopisu New Yorker.

– Volim tu potpunu ludost kuhinjskog života: sanjari, čudaci, izbjeglice, sociopati s kojima nastavljam raditi – napisao je u jednoj od svojih knjiga u kojima je priznao i svoju prijašnju ovisnost o kokainu, heroinu i LSD-u.

– Volim miris pečenih kostiju, pržene ribe, vrelih tekućina, bučenje, lupanje, zveketanje, pištanje i prskanje, plamen, dim i paru – pisao je.

Osim po živopisnom pisanju, čitatelji su ga voljeli i zbog zanimljivih savjeta, poput onih da nikada ne naručuju ribu ponedjeljkom jer će vjerovatno dobiti ostatke od vikenda i da je glavni kuhar vjerovatno najraspoloženiji i najkreativniji utorkom jer mu je ponedjeljak obično dan za odmor.

Onima koji naruče jače pečeno meso poručio je da će vjerovatno dobiti najgore komade kakvi se inače ne služe drugim gostima.

Rođen i odrastao u New Jerseyju, Bourdain se dvaput ženio i razvodio. Iz drugog braka s  Ottaviom Busio , iz kojeg ima 11 godišnju kćerku Ariane, raspao 2016. godine.

Ipak, Bourdain je upravo u jednom od posljednjih intervjua ispričao kako je sretan jer ima za koga živjeti, a to je svakako njegova kćerka, prenosi Avaz.ba.

U trenutku smrti bio je u ljubavnoj vezi s glumicom, aktivisticom i redateljicom Asiom Argento.

Također, bio je jedan od rijetkih celebova koji su javno govorili o svojoj ovisnosti o heroinu.

– Mogu vam reći da sam se skinuo s heroina osamdesetih godina. Mnogi to nisu uspjeli preživjeti – rekao je Bourdain koji je priznao i da je pušio crack koji ga je doveo do samog dna. Bourdain je ispričao i kako mu je to bilo najgore razdoblje u životu i kako je to posljedica pritiska na poslu.


(Lejla Trle)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.