2.8.2018. 10:32
0
Premijerka Novog Zelanda ne planira odgajati kćerku u Parlamentu, ali tvrdi da će je dojiti tu ako bude potrebe
Novozelandska premijerka Jacinda Ardern ne planira odgajati svoju šest sedmica staru kćerku Neve u parlamentu. Izjavila je to nakon što se vratila s trudničkog bolovanja, ali je dodala da hoće "ukoliko se ukaže potreba za tim".

U jednom od prvih intervjua nakon povratka s bolovanja ona je izjavila lokalnoj medijskoj platformi Stuff da će za razliku od ostalih članova parlamenta koji provode brojne sate u raspravama, ona imati na raspolaganju limitirano vrijeme.

Iako neće dovoditi kćerku u parlament tokom rasprava, ona tvrdi da će dojiti dijete i tamo ako bude potrebe.

- Ukoliko to bude neophodno, apsolutno ću to činiti na isti način kao i ostale žene - kazala je.  

Ardern je 21. juna objavila rođenje kćerke i tek je druga čelnica nek vlade u svijetu koja je rodila djete dok je obavljala tu dužnost. Benazir Bhutto rodila je kćerku 1990. godine dok je obnašala dužnost premijerke Pakistana.

Ardern (38) je izjavila za Radio Novi Zeland da je itekako svjesna primjera koji postavlja ostalim roditeljima koji se vraćaju na posao nakon rođenja djeteta.

Njen partner, voditelj televizijske emisije o ribolovu Clarke Gayford, bit će primarni skrbnik bebe dok Ardern upravlja zemljom.

- Ja sam privilegirana, veoma sam, veoma zadovoljna. Imam partnera koji može biti uz mene, koji je preuzeo golemi dio zajedničke odgovornosti, jer je i on također roditelj, a ne babysitter - dodala je.  

Porodica će provoditi vrijeme između Wellingtona i Aucklanda i također planira zajednički putovati.

Beba Neve bit će stara samo tri mjeseca kada se prvi put pojavi pojavi u Ujedinjenim nacijama (UN) u septembru, gdje bi Ardern trebala održati govor o ženama, djeci i o klimatskim promjenama.

Ardern tvrdi kako je uvjerena da može balansirati između majčinskih dužnosti i rukovođenja zemljom.

- To bi mogle biti čudne konferencije za novinare kada se pojavim neuredna, jer nemam namjeru da krijem nesavršenosti roditeljstva i ne mislim da bilo kome to treba - kazala je.

Uprkos svojoj javnoj ulozi, Ardern namjerava da štiti pivatnost svoje kćerke.

Novozelandski parlament uveo je nova pravila snimanja i fotografisanja kako bi se osiguralo da Neve ne bude snimana tokom sjednica, a novinarima je zaprijećeno oduzimanjem akreditaacija ukoliko prekrše nova pravila. 

Ardern je saznala da je trudna nekoliko dana prije nego što je položila zakletvu kao premijerka u oktobru prošle godine. Par je u javnosti objavio trudnoću premijerke u januaru, prenosi dpa.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.