16.5.2019. 14:27
0
Glumica Alyssa Milano pozvala žene na "seks štrajk" zbog novog zakona o abortusu
"Naša reproduktivna prava su izbrisana. Dok žene ne budu imale pravnu kontrolu nad svojim tijelima mi ne smijemo da rizikujemo trudnoću. PRIDRUŽITE MI se u nemanju seksa dok ne povratimo našu tjelesnu autonomiju. Pozivam na seks štrajk." tvitnula je.

Očekivano, njen poziv na akciju, ili preciznije manjak iste izazvao je buru na društvenim mrežama, a debata koja je uslijedila pod haštagom #SexStrike trenduje na Tviteru u SAD.

Takozvani zakon o "otkucaju srca" koji je prošlog utorka potpisao Guverner Brayan Cemp - nakon čega je uslijedila burna reakcija Alysse Milano - stupiće na snagu 1. januara. Zakon zabranjuje abortus od momenta kada može da se detektuje otkucaj srca fetusa, što se dešava u šestoj nedjelji trudnoće.

Mnoge žene u tom periodu ni ne znaju da su trudne, s obzirom da jutarnje mučnine počinju tek nakon devete nedelje.

Više od 40.000 ljudi podržalo je lajkom na Tviteru prijedlog Alysse, a njena koleginica, glumica Bette Midler pružila joj je javnu podršku.

Međutim, Alyssin poziv na manjak akcije izazvao je negodovanje ne samo onih koji podržavaju zakon, već i onih koji se istom protive ističući da je poziv na štrajk seksistička i loša ideja.

"Kao da mi pružamo seks kao nagradu dostojnima. Time negiramo uživanje žena", tvitnula je jedna osoba.

Tokom izglasavanja ovog zakona 50 glumica i glumaca je pozvalo na bojkot filmske i televizijske produkcije u državi.

"Želimo da ostanemo u Georgiji", navodi se u pismu. "Ali nećemo to uraditi u tišini, i učinićemo sve što je u našoj moći da pomjerimo industriju u države koje su bezbjednije za žene ukoliko ovo postane zakon".
 
(Alen Avdić)

 
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.