27.2.2020. 15:32
0
Roman Polanski ne prisustvuje sutrašnjoj dodjeli Cezara zbog optužbi o silovanju
Filmski režiser Roman Polanski neće prisustvovati sutrašnjoj ceremoniji dodjele nagrada Cezar koje su francuski ekvivalent Oscaru, gdje njegov posljednji film vodi u nominacijama, zbog protesta izazvanih novim optužbama protiv njega za silovanje.

Aktivistice za prava žena pozvale su na bojkot sutrašnje ceremonije dodjele Cezara u Parizu te su postavile plakate s porukama protiv Polanskog i ispisale grafite na zgradi u kojoj će biti dodijeljene nagrade, kao i u sjedištu Cezar akademije.

Kompletno čelništvo Cezara kojim dominiraju muškarci nedavno je podnijelo ostavku zbog njegovih "vizantijskih" načina odlučivanja i zbog toga kako da se nosi s aferom Polanski.

U saopćenju dostavljenom u četvrtak Associated Pressu, Polanski navodi da se ceremonija pretvorila u "javni linč". Komentirajući nove optužbe protiv njega, on je kazao se "fantazije nezdravih umova tretiraju kao dokazane činjenice".  

- Unaprijed se zna kako će se ta večer odvijati – navodi Polanski u saopćenju. 

Polanski je još tražen u Sjedinjenim Državama decenijama nakon što je bio optužen za silovanje 13-godišnje djevojčice 1977. nakon čega je pobjegao iz zemlje.

Prošle je godine jedna Francuskinja optužila Polanskog da ju je silovao 1975. Polanski je to negirao, dok su navodi previše stari kako bi se pokrenula istraga.

Film Polanskog "Oficir i špijun", koji se bavi antisemitskim progonom kapetana francuske vojske  Alfreda Dreyfusa u 1890-im godinama, kandidat je za Cezara u više kategorija.

Polanski navodi da je odlučio ne prisustvovati ceremoniji kako bi zaštitio svoje kolege i suprugu i djecu.

(Fena)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.