12.8.2020. 13:30
0
Tugu za suprugom liječio je alkoholom: Nakon njene tragične smrti srce, bubrezi i jetra donirani su drugim ljudima
Ni danas, nakon toliko godina nakon tragične nesreće na skijalištu koja je bila smrtonosna za glumicu Natashu Richardson, njen suprug, slavni glumac Liam Neeson, nije se oporavio od činjenice da je više nema.

Nikada se nisam pomirio sa njenom smrću, niti ću. Još uvijek, u nekim trenucima, kada čujem da se otvaraju vrata, sam uvjeren da će sada ući i reći mi nešto – rekao je pre tri godine Neeson u emisiji “60 minutes”, prisećajući se smrti voljene žene.

Njihova ljubavna priča bila je poput filmskih scenarija najromantičnijih filmova. Liam Neeson i Natasha Richardson upoznali su se 1993. godine na Broadway, gdje su oboje glumili u novoj verziji “Ane Kristi”. Hemija između njih nije mogla da se sakrije ni na sceni, ali nije sve bilo idilično.

– Rad s njim, to što se događalo između nas, ali i medijski napisi o hemiji među nama nisu baš doprinosili mom tadašnjem braku, koji se u to vreme raspadao. Sve je to bio loš tajming. Šta mogu reći u svoju odbranu? Očigledno sam se jako zaljubila – kazala je jednom prilikom Natasha.

Tada je još bila u braku s Robertom Foxom, ali šarmu Liama Neesona, nije mogla da odoli. Ubrzo nakon završetka rada na predstavi Neeson je otišao u Poljsku, u kojoj je snimao “Šindlerovu listu”. Noć prije njenog 30. rođendana poslao joj je poruku u kojoj je u šali pisalo: “Stižeš me. Puno ljubavi, Oskar.” Inače, Oskar je bila njegova uloga u “Šindlerovoj listi”, a poruka “stižeš me” aludirala je na to da ga stiže u godinama jer je on bio 11 godina stariji. Ta poruka je nije impresionirala, pa mu je odgovorila: “Da li mi je poruku poslao prijatelj ili…? Kakav je status naše veze?” Svojom direktnošću ga je osvojila, a tek je kasnije priznao:

– Od tog sam trenutka znao da je volim. Pomislio sam – ovo je nešto pravo i istinsko i to moram da čuvam.

Natasha je nakon toga sjela u avion i odletjela u Poljsku, a u julu 1994. godine su se i vjenčali. Pjesma koja je obilježila njihovo vjenčanje bila je Van Morisonova “Crazy Love”, koju mu je Natasha otpevala.

– Iza mojih leđa odlazila je na časove pjevanja. Ispod nadstrešnice, nakon ceremonije, a pre nego što smo krenuli na zabavu, uzela je mikrofon i počela da mi pjeva.

U sretnom braku bili su punih 17 godina, tokom kojeg su dobili dvojicu sinova Michaela i Daniela, a onda je stigla 2009. godina i porodica je otišla na odmor u kanadski Quebec, gdje su uživali u snježnim radostima. Natasha nije znača skijati pa je angažovala instruktora i s njim krenula da uči osnove. U jednom trenutku je, na stazi za početnike, pala i udarila glavom o pod. Kako nije nosila zaštitnu kacigu, udarac u lijevu stranu glave bio je prejak i uzrokovao je pucanje krvnih sudova u mozgu, što se na kraju pokazalo kao fatalna povreda. Liam Neeson požurio je do svoje povređene supruge, koja je u tom trenutku još uvek bila budna i rekla mu: “Srećo, pala sam na snijegu.”

Iako je hitno prebačena u bolnicu, povrede su bile prejake. Slavna glumica je pala u komu, a doktori su Neesonu rekli kako je ni nekakvo čudo ne može spasiti jer je njen mozak mrtav. Svjestan svega, došao je do njenog bolesničkog kreveta, uzeo je za ruku i krenuo nježno da joj govori, rekavši joj da je voli:

– Ljubavi moja, nažalost se više nećeš probuditi. Udarac u glavu bio je prejak. Ne znam možeš li da me čuješ, ali imam potrebu da ti sve ovo kažem. Vraćaš se u New York i doći će svi tvoji prijatelji i porodica.

https://www.instagram.com/p/B_hPajSIUi3/

Tek naknadno je glumac otkrio da su on i Natasha imali dogovor da, ukoliko jedno od njih završi u komi i vegetira, ovaj drugi će biti dovoljno jak da ugasi sve aparate za održavanje u životu. Liam Neeson je održao obećanje. Aparati su isključeni, a njeno srce, bubrezi i jetra donirani su drugim ljudima. Tužno je to da je gotovo identični scenario iz stvarnog života Liam Neeson odglumio nekoliko godina ranije, u filmu “Zapravo ljubav” iz 2003. godine. I tamo je njegov lik, po imenu Daniel, izgubio suprugu i slikovito je opisana njegova borba nakon gubitka, kao i odgoj sina.

Tuga zbog gubitka voljene supruge i dalje je prisutna, ali glumac je itekako morao da se potrudi oko sinova, pogotovo starijeg Michaela, kojeg je majčina smrt odvukla u depresiju, ali i zavisnost. Godine 2014. završio je na rehabilitaciji, nakon što je dotakao dno, i upravo to mu je pomoglo da ponovno krene pravim putem. Ali ni sam Neeson nije mogao da se pomiri s njenom smrću, a utjehu je pronašao u alkoholu. Kako je otkrio 2014. godine za magazin GQ, s time je prestao 2013. godine.

– Počeo sam da pijem previše, a sve je počelo s njenom smrću. Pio sam jedino pinot noir, nikada me nisu zanimala žestoka pića. Ali onda sam, nakon što sam počeo da dobijam sve više uloga, shvatio da mi to i ne treba, prenosi Azra.


(Admir Oručević)

 
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.