26.1.2022. 15:36
0
Elon Musk bogatiji nego ikad: Ova godina mogla bi donijeti ogromne prihode najbogatijem čovjeku na svijetu
Početak 2022. godine nije bio nježan prema najbogatijem čovjeku na svijetu, ali Elona Muska to ne brine naročito.

Vrijednost njegovog udjela u firmi Tesla pala je tokom velike burzovne korekcije od početka godine za otprilike 30 milijardi američkih dolara jer je cijena dionice pala za 12 posto.

No, ovo bi mogla biti najlukrativnija godina za Muska ikad. Ako su procjene analitičara tačne, Tesla će tokom ove godine odlično poslovati, što će njenom šefu i dioničaru donijeti nove milijarde.

Musk ne prima plaću i bonuse u gotovini za rad u Tesli. Umjesto toga ta mu firma isplaćuje opcije na dionice ukoliko uspiju ostvariti određene finansijske i tržišne ciljeve.

U 2018. godini tako je za njega rezervirano 101 milion dionica koje će mu biti isplaćene u 12 jednakih rata, kako Tesla ostvaruje postavljene ciljeve. Svi su tržišni ciljevi su ostvareni, čak i kad se uzme u obzir to što je nedavni pad cijene dionice uklonio tu firmu s popisa onih s tržišnom kapitalizacijom od bilion američkih dolara.

S druge strane, dosad je ostvareno sedam postavljenih finansijskih ciljeva: dva u 2019. godini, još dva u 2020. i tri u prva tri mjeseca 2021. Slijedom toga Musku je dosad isplaćeno 59 od 101 milion opcija iz prethodno spomenutog paketa.

Analitičari, piše CNN, očekuju kako će Tesla ostvariti preostalih pet finansijskih ciljeva tokom ove godine, pa bi Musk mogao dobiti i dionice pokrivene sa četiri rate, što bi bilo najviše dosad.

Na to bi se mogla nadovezati još jedna rata početkom 2023. godine, nakon objave poslovnih rezultata za zadnje tromjesječje ove godine. Svaka od rata dat će mu pravo kupovine 8,4 miliona dionica po cijeni od 70,01 dolara po dionici, koliko su koštale 2018. godine.

Cijena dionice Tesle sad se vrti oko 930 dolara Odluči li se Musk prodati ih po približno toj cijeni, svaka rata bi donijela 7,3 milijardi dolara a svih pet 36,3 milijardi dolara.

Čini se prilično izglednim kako će ostvariti pravo na barem jednu ratu, možda i dvije, nakon što Tesla objavi poslovne rezultate za zadnji kvartal 2021. godine. U travnju, kad na red dođe objava rezultata za prvo ovogodišnje tromjesječje, trebao bi imati u rukama barem tri rate.

Koliko god opcija na dionice dobije do kraja godine, Musk vjerovatno neće morati platiti porez na njih u narednih pet godina. Naime, porez će plaćati tek nakon što iskoristi pravo na opcije i kupi dodatne dionice. Na to će se vjerovatno odlučiti tek kad se približi rok istjecanja tog prava.

Tako je postupio prošle godine, kada je iskoristio prava na 22,9 miliona opcija čije je pravo istjecalo u augustu ove godine. Zbog toga je trebao platiti 11 milijardi dolara poreza.

Opcije iz novih rata neće isteći prije januara 2028. godine, pa treba očekivati kako ih Musk neće iskoristiti prije 2027. godine. Dosad još nije platio poreze na 59 miliona opcija koje je primio kao dio paketa iz 2018. godine. I vjerovatno neće platiti poreze na preostaloih 42 miliona koje će primiti tokom ove godine, bez obzira koliko će vrijediti.

Musku je trenunutno najveći problem to što Tesline dionice imaju prilično lošu godinu. Trenutno u vlasništvu ima 177,7 miliona dionica, uz opcije za kupovinu dodatnih 59 miliona.

Kako je cijena dionice Tesle pala, tako se smanjilo i njegovo osobno bogatstvo. Ipak, časopis Forbes procjenjuje kako Musk trenutno vrijedi 241 milijardu dolara

Cijene dionica rizičnijih tehnoloških firmi poput Tesle su pod pritiskom zbog rasta inflacije i mogućih mjera za njeno suzbijanje. Tesla trenutno vrijedi više nego deset najvećih proizvođača automobila na svijetu, uprkos tome što prodaje značajno manje vozila nego bilo koji od njih. Zbog toga je upitno koliko je njena tržišna vrijednost doista realna.

Ipak, analitičari smatraju kako je pad vrijednosti Tesline dionice privremen. Sličan pad dogodio se početkom 2021., pa se oporavila i godinu završila s 50 posto većom cijenom.

Puno će toga ovisiti o objavi poslovnih rezultata za prethodni kvartal i najavi planova za ovu godinu. Posebno će se pratiti hoće li doći do povećanja proizvodnje u dvije nove tvornice, kao i kad možemo očekivati kamion Cybertruck.


(Admir Oručević)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.