8.12.2015. 12:45
0
Otvorenje manifestacije "Selam, ya resulallah", 11.decembra ispred Baščaršijske džamije
Otvorenje manifestacije Dani o Allahovom poslaniku "Selam, ya resulallah", bit će upriličeno na platou ispred Baščaršijske džamije 11. decembra, poslije jacija-namaza.

Manifestaciju će otvoriti dr. Ferid ef.Dautović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, uz učešće Hora Medžlisa IZ-a Sarajevo. Posjetiteljima i prijateljima manifestacije bit će podijeljena 571 ruža, kao simbol godine u kojoj je rođen posljednji Božiji poslanik Muhammed a.s. , a na kraju svečanosti otvorenja bit će podijeljena baklava i šerbe.

U okviru manifestacije pripremljen je bogat kulturno-vjerski program koji su organizatori Medžlisa IZ-a Sarajevo danas prezentirali na konferenciji za medije koja je održana u Istiklal džamiji.

Dautović je kazao da je manifestacija prilika da se promovira učenje poslanika Muhammeda a.s. ali također i tradicijske vrijednosti Bošnjaka na ovim prostorima, a jedna od njih je učenje mevluda.

- Želimo da istaknemo univerzalne vrijednosti islama kojima je Poslanik a.s. učio, ali i afirmaciju bošnjačke kulture i tradicije, jer je kultura sastavni dio vjerskog sadržaja, vjerničkog života – kazao je Dautović. 

Projekt se sastoji od 33 programa koji će biti realizirani u 29 dana, s 250 učesnika.

Kako je kazao Malik ef. Šljivo, zamjenik glavnog imama Medžlisa i koordinator Projekta, svakog ponedjeljka u sedmici predavanja će održati najeminentniji stručnjaci iz različitih vjerskih, kulturnih, društvenih oblasti, kao što su dr. hfz. Kenan Musić, dr. Ahmed Adilović, dr. Osman Kozlić, dr. Fuad Sedić, akademik Abdulah Sidran, akademik Dževad Jahić i Sejfudin Tokić.

Najavio je i druženje Sulejmana ef. Bugarija s mladima koje će biti upriličeno u sarajevskim općinama, bit će upriličeno 11 mevludskih svečanosti na kojima su gosti učači iz Republike Turske, mektepski dan za polaznike mekteba, te završna svečanost "Večer ilahija i kasida", 8. januara u Domu mladih KSC Skenderija.

Šljivo je kazao da je posebna vrijednost manifestacije izložba u Brusa-bezistanu "Upoznaj Poslanika s.a.v.s.", autora Esmira Halilovića koja će biti otvorena 11. decembra.

Halilović je kazao da izložba sadrži replike temeljnih segmenata Poslanikova života, makete, karte, filmove, a prvi put se organizira u Evropi upravo u programu ove manifestacije. Posjetitelji izložbe će u 14 dana moći da vide repliku kuće u kojoj je Muhammed a.s. živio 10 godina, u kojoj je i umro i u kojoj je sahranjen, Poslanikovu džamiju iz 7. godine po Hidžri, maketu kompletne konfiguracije grada Medine s ucrtanim prigradskim i gradskim zaseocima, dvije velike bitke - Bitka na Uhudu i Bitka na Hendeku označene su na maketi dimenzija 2,30 metara, kao i originalni panoi životopisa Poslanika a.s.

Bit će prikazano i sedam dokumentarnih filmova na bosanskom jeziku koji govore o segmentima djelovanja Poslanika a.s. kao što su gradnja džamije, a posebno zanimljiv je dokumentarni film "Smrt Muhammeda a.s. i njegov kabur" koji donosi puno novih informacija.

Svečanost zatvaranja manifestacije bit će upriličena 8. januara kada će u Domu mladih na Skenderiji biti upriličena Večer ilahija i kasida.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.