23.1.2016. 12:43
0
Zemaljski muzej BiH 1. februara puni 128 godina
Najstarija moderna, kulturna i naučna institucija u Bosni i Hercegovini Zemaljski muzej 1. februara napunit će 128 godina, a u čast te godišnjice posjetitelji će moći od 12 do 20 sati besplatno posjetiti Muzej.

Na taj dan bit će postavljena gostujuća izložba od evropskog kulturnog značaja jer će biti izloženi predmeti koje publika do sada nije vidjela, a od izuzetne su vrijednosti.

Ova izložba bit će otvorena 10 dana, a kako je za Fenu kazao vršilac dužnosti direktora Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić u budućnosti će se nastojati da se 1. februar uvijek obilježava nizom manifestacija u Muzeju.

Dodao je da će tokom tog dana biti organizirane prezentacije poslova koji se obavljaju unutar Muzeja, a obično su skriveni od javnosti, kao i prezentacije filmova o Zemaljskom muzeju. Bit će izložena i originalna sarajevska Hagada.

Zemaljski muzej BiH zvanično je otvoren 1888. godine, preživio je tri rata, a opstao i nakon što su većim dijelom obustavljeni grantovi za sedam bh. institucija kulture od značaja za državu jer njihov pravni status nije riješen.

Zbog finansijskih poteškoća nakon ukidanja grantova, na tri godine zatvorio je svoja vrata, ali je 15. septembra prošle godine nanovo otvoren što su mnogi dočekali s oduševljenjem.

Sijarić kaže da je situacija u Muzeju slična onoj kakva je bila i prije nekoliko mjeseci kada je Muzej tek otvoren, ali s obzirom na to da je početak godine izrazio je očekivanje da će biti realizirana data obećanja predstavnika različitih nivoa vlasti u finansijskom smislu.

- U pravnom smislu ne očekujemo neke bitne promjene, a to bi značilo da je Muzej i dalje talac neriješene situacije i neriješenog pravnog statusa - smatra v.d. direktora Zemaljskog muzeja BiH.

Osnivanju Muzeja prethodio je period u kojem su brojni pojedinci ili grupe intelektualaca ukazivali na potrebe za jednom takvom ustanovom sve dok nije osnovano Muzejskog društvo i nakon toga 1. februara 1888. godine Zemaljska vlada osnovala Zemaljski muzej za BiH.

Nakon što je otvoren prostor u kome je prvobitno bio smješten uskoro je postao suviše skučen i nepogodan, te se 1908. pristupilo izgradnji novih zgrada. Odlučeno je da se gradi muzejsko zdanje paviljonskog tipa u koje će biti smještene kao zasebne cjeline sve postojeće zbirke.

Gradnja je završena 1913., a Muzej je u današnjoj zgradi otvoren za javnost 4. oktobra te godine.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.