4.3.2016. 17:45
0
U Sarajevu promovisana edicija "Historija BiH 1788.-1878." autora Galiba Šljive
U Narodnom pozorištu u Sarajevu danas je promovisana edicija Historija Bosne i Hercegovine 1788.-1878." autora prof. dr. Galiba Šljive. Ovo djelo, od 12 knjiga, ocijenjeno je kao kapitalno, a ugledni profesori i naučnici iz BiH okarakterisali su ga kao prvo djelo koje govori o pravoj istoriji BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Šljivo je na ovom naučnom projektu radio duže od tri decenije, istražujući arhivsku građu u BiH i inostranstvu. U knjizi su detaljno opisani događaji iz perioda posljednjih devet decenija vladavine Otomanskog carstva u BiH.

„Autor je svoje istraživanje izveo na dokumentima iz naše zemlje i inostranstva. Na temelju toga, rasvijetlio je istorijske tokove i promjene u BiH tokom posljednjeg stoljeća opstojnosti BiH unutar Otomanskog carstva. Velike žrtve koje su dali bosanski muslimani u borbama protiv Habsburške monarhije krajem 18. stoljeća govore o istorijskoj istini da su bosanski muslimani svojoj domovini BiH bili veoma odani. Oni su u to vrijeme živjeli vojničkim i poluvojničkim životom. To se i ranije pominjalo, ali ovim istraživanjem je potvrđeno. Ovo djelo dokaz je da su bosanski muslimani u to doba branili granice BiH, a ne Otomansko carstvo. Sukobi su nastavljeni i u prve četiri decenije kada su se vodile borbe između bosanskih muslimana i Otomanskog carstva. Posebnu vrijednost ima istraživanje Gradaščevićevog pokreta za autonomno upravljanje Bosnom od strane njenih ljudi, muslimana i hrišćana. Taj pokret je nastao tridesetih godina 19. stoljeća i dobio je podršku cjelokupnog bh. stanovništva“, kazao je prof. dr. Mirko Pejanović na promociji edicije Historija BiH 1788.-1878.

Recenzent, prof. dr. Enes Pelidija osvrnuo se na život i rad autora knjige, ali na kraju je rekao i nekoliko riječi o samom djelu.

„Nadam se da će mnogi imati prilike da pročitaju, ako ne svih 12 knjiga, onda barem neku od njih. Zanimljivo da je ovo prvi slučaj da se za života jednog historičara u BiH objavljuje njegov stvaralački opus. Zato je ovo izdanje i promocija od posebnog značaja. Gledajući u cjelini, svaki čitalac će se imati priliku upoznati se sa stanjem i dešavanjima u BiH tokom posljednjih devet decenija vladavine Otomanskog carstva. Posebno treba naglasiti svijest tadašnjih stanovnika BiH, koji su je, bez obzira na nacionalnu pripadnost, smatrali za svoju jedinu domovinu. To je profesor Šljivo u svom djelu dokazao kao nepobitnu činjenicu. Ovo djelo nas je učinilo bogatima i omogućilo nam da našu prošlost naučimo iz izvorne građe, da po prvi put govorimo o svojoj istoriji istinito, a ne da nas uče drugi“, zaključio je Pelidija.

U programu promocije Šljivinog djela učestvovali su još prof. dr. Husnija Kamberović, mr. Gradimir Gojer, mr. Bajruzin Planjac i glumac Nermin Tulić. 

Komplet od 12 obim"nih momografija na oko 7.800 strana odštampala je i izdala Izdavačka kuća Planjax iz Tešnja. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.