17.3.2016. 20:00
0
Promoviran roman "Ogrlica iz Šanliurfe" Ruždije Adžovića
- U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli večeras je održana promocija romana "Ogrlica iz Šanliurfe" novinara i publiciste Ruždije Adžovića.
Književnim prvijencom „Ogrlica iz Šanliurfe“ Adžović je zakoračio u književne vode, a javnosti je poznat kao publicista, novinar i urednik.

Roman je promovisan u većim gradovima BiH i Crne Gore, a večeras je i tuzlanska publika imala priliku čuti nešto više o Adžovićevom romanu.

 - Ja sam dugo kao novinar i kao urednik pratio suđenja u Haagu, i suđenja za ratne zločine  u Sudu BiH, te sam  želio da dam svoj doprinos i kroz roman da ispričam  određena dešavanja i sudbinu likova, kazao je autor romana Ruždija Adžović.

Prema njegovim riječima karakteristika romana je u tome,  što je on rađen u formi prstenaste strukture.

Radnja počinje u srpskom logoru gdje su zatočeni Bošnjaci i Hrvati, vraća se 15 godina unazad, opisuje previranja kroz likove glavnih junaka, i na kraju završava u logoru, ispričao je autor.

- Htio sam da opišem period  prije rata i ratna dešavanja, i ovo je moj iskorak u knjiženost, dodaje on.

Roman je zanimljiv i dobijam pozitivne kritike od čitalaca, kaže Adžović.

Navodi da roman govori o stradanju i žrtvama, ali s druge strane i  o ljubavi i prijateljstvu.

Roman  kroz  protagonistu  Sinana simbolizira i BiH i njenu sudbinu, kroz  vječitu patnju i muku, tvrdi autor.

Napomenuo  je, da je prošle sedmice potpisao ugovor s jednom izdavačkom kućom iz Ankare, koja je ponudila da roman prevede i objavi u Turskoj, što je za njega posebno priznanje.

Umjetnik iz Sarajeva napravio je ogrlicu od filigrana, koju je nazvao po ovom romanu, dodaje on.

- Ovaj roman upotpunjuje Ruždijino umjetničko stvaralačko djelo, jer on se dokazao kao muzičar i kao slikar, a sada i kao književnik, kazao je Anes Makul, jedan od promotora Adžovićevog prvijenca.

Ocijenio je da je priča romana veoma zanimljiva, te da je s književne strane ovaj roman na visokom nivou.

Promotori knjige bili su  Timur Numić,  Anes Makul,  Munib Bujak, a o romanu tuzlanskoj publici  je govorio i sam autor.

(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.