24.3.2016. 10:04
1
Izložba autorice Merime Ibrišimović u Tuzli
U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, bit će otvorena prva samostalna izložba slika akademske slikarke Merime Ibrišimović, pod nazivom RESET.

Izložba obuhvata trideset slika nastalih u posljednjih pet godina. Hronološki i u užem tematskom smislu se može podijeliti u tri dijela. Prva dva dijela pokazuju svijet koji  poznajemo, njegovo mijenjanje i nestanak, dok se treći dio bavi ponovnim začetkom života.

- Unutarnji pogled autorice Merime Ibrišimović na svijet,  ekspresivan, naznačen odabirom boja, potezom, tehnikom, progovara vlastitom vizijom i stvaralačkom osobnošću.  Osvještavanje života određenog slikama, odbacivanje njegove zadatosti zapravo je propitivanje percepcije kroz medij slikarstva. Osnovni izraz mimetičkog prirodnog uporišta zaustavljen je negdje između ekspresionizma i apstrakcije, vođene fragmentovanjem. Fragmenti prirode apstrahovani skoro do potpune neprepoznatljivosti nastoje da egzistiraju kao produkti emotivnih psiholoških refleksija nove stvarnosti. Statičnost napadnuta je gestualnim kolorističkim akcentima, igrom linija i prostora unutar likoravni – stoji u kritičkom osvrtu dr. Maje Hrvanović

Merima Ibrišimović rođena je 1982. godine u Tuzli.  2007. godine diplomirala je na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Sarajevu, u klasi prof. Radoslava Tadića. Od tada se aktivno bavi umjetničkim radom, te  učestvuje u različitim projektima koji se tiču umjetnosti i kulture.

Izlagala je na preko četrdeset kolektivnih izložbi, najčešće sa Udruženjem Art Centar Lukavac,  tuzlanskim Udruženjem „Manufaktura“ i  tuzlanskom umjetničkom grupom „Scena“ . Učestvovala je na desetak likovnh kolonija. Voditeljica je više umjetničkih radionica za djecu i mlade, a već deset godina radi kao profesorica likovne kulture.

Izložbu organizuju UG „Aurora“ Tuzla, „Pyxis“ i Međunarodna galerija portreta Tuzla. Izložba će biti otvorena 26. marta 20 sati, piše Patria.

(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.