26.3.2016. 8:49
0
Prva ovogodišnja premijera Narodnog pozorišta Mostar : Za "Hotel Plaza" tražilo se mjesto više
Premijerna izvedba predstave "Hotel Plaza" Neila Simona, u režiji Admira Glamočaka, koja je ujedno i prva ovogodišnja premijera na daskama koje život znače u Narodnom pozorištu Mostar, sinoć je ispunila dvoranu do posljednjeg mjesta, javlja Anadolu Agency (AA).

Vječita tema muško-ženskih odnosa isprepletena je kroz tri različite percepcije ljubavi, u kodeiji u čijim ulogama su Jasna Žalica, Maja Zećo, Amela Kreso, Emir Spahić, Ajla Hamzić, Saša Oručević, Emir Sejfić i Admir Glamočak koji su mostarsku publiku nasmijali do suza.

"Komedija je odlična", "ovakvih nam predstava treba više", samo su neki od komentara mostarske publike koja je pokazala da vlada prava žeđ za zdravim smijehom i dobrom komedijom u gradu na Neretvi. 

Stoga je i reditelj Glamočak kazao ranije da je izabrao komediju koja je napisana 1964. godine, a to je priča u kojoj se svi možemo prepoznati. 

"Priča o jednostavnim, a opet kompliciranim ljubavnim odnosima između muškaraca i žena, dakle, ništa avangardno ili konceptualno", pojasnio je Glamočak. 

Uprkos brojnim problemima s kojim se nosi Narodno pozorište Mostar, Glamočak je zajedno s Jasnom Žalicom i mostarskim glumcima, odličnom predstavom pokazao magičnu moć umjetnosti, koja je pobudila veliki interes šire javnosti. 

Osim publike u ovoj predstavi i njezinom cijelom procesu nastajanja uživali su i svi akteri, a Jasna Žalica, koja je večeras nakon 26. godina igrala u Mostaru, je naglasila kako je sve u vezi s ovom predstavom uzbudljivo i lijepo. 

Za potpunu ljepotu humorom ispunjene priče scenografska i kostimografska rješenja pronašla je i potpisala jedna od najboljih bh. konceptualnih umjetnica Amra Zulfikarpašić. 

Direktor Narodnog pozorišta Mostar, Almir Mujkanović nije skrivao zadovoljstvo zbog činjenice da je prva ovogodišnja premijera izazvala veliki interes ne samo građana Mostara, nego i ljudi iz društveno-političkog i javnog života. 

Podsjetivši na teškoće s kojima se ova teatarska kuća godinama nosi, za Anadolu Agency (AA) Mujkanović je kazao kako je ova predstava plod nevjerovatnog razumijevanja. 

"Komediju 'Hotel Plaza', najavljujemo još od prošle 'Liske' i stoga moram reći da su Jasna Žalica i Admir Glamočak bili vrlo susretljivi. Zahvaljujući njima i njihovoj susretljivosti, mi večeras imamo premijeru", kazao je Mujkanović za Anadolu Agency (AA). 

Premijera "Hotel Plaza", održana je ususret Svjetskom danu teatra koji se obilježava 27. marta, a prva repriza je najavljena za subotu, te se očekuje da će predstava biti na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta Mostar.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.