31.5.2016. 19:45
0
Promovisana monografija "Adem Čejvan" Slavka Podgoreleca
Monografija "Adem Čejvan" autora Slavka Podgoreleca promovirana je danas u Kamernom teatru 55, u okviru festivala "Dani Jurislava Korenića".

Promotori knjige, direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović, kazali su da je monografija zapravo pokušaj vraćanja duga prema tom velikanu pozorišne i kulturne scene BiH i bivše Jugoslavije.

Novaković je istako da je Čejvan ljudska, glumačka veličina s prostora bivše Jugoslavije i nikoga nije ostavio ravnodušnim. Igrao je u svim pozorištima, Banjoj Luci, Sarajevu, Beogradu, Zagrebu i svuda je bio domaći, svi su ga voljeli, jer je od sebe davao ono najvrijednije.

- Danas mnogi glumci mogu učiti od Čejvana, prije svega, ljudskost, čestitost, shvatiti da je gluma dio najiskonskijeg što čovjek ima i da glumac ne može da glumata, već da glumi stvarni život - naglasio je Novaković.

Hadžihafizbegović je pored ostalog rekao da je Adem Čejvan ime unutar glumačkog esnafa, "dovoljno je reći Adem i spustiti glavu".

Monografija "Adem Čejvan" posljednje je značajno djelo Slavka Podgoreleca, koga će publika upamtiti kao hroničara Banje Luke. U monografiji autor sabira sjećanja na veliko ime jugoslovenskog glumišta Adema Čejvana, od čije smrti je prošlo 25 godina. Autorovo profesionalno i privatno druženje s umjetnikom daje specifičan pečat ovoj knjizi.

Podgorelac je rođen 1951. u Zagrebu, a školovao se u Banjoj Luci. Više decenija bio je dopisnik zagrebačkog "Večernjeg lista" i sarađivao je u brojnim časopisima, radio i televizijskim stanicama. Uređivao je listove "Novi prelom" i "Reporter". Autor je više knjiga koje afirmišu suživot ljudi u BiH. Nosilac je značajnih novinarskih nagrada. Umro je 2015. godine.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.