31.5.2016. 20:40
0
U Tuzli otvorena izložba 'Neretvanski krajobraz' Ante Brkića
Akademski slikar Anto Brkić tuzlanskoj se publici po prvi put predstavio izložbom slika pod nazivom "Neretvanski krajobraz", koja je večeras otvorena u Galeriji "Kristijan Kreković" u Franjevačkom samostanu Tuzla.

Samostalnom izložbom slika jedinstvenog tematskog određenja Brkić se predstavio ciklusom "Neretvanski krajobrazi", slikama jasne likovne leksike: mediteranske ljepote i topline, tople tonske skale, bogate palete crvenog, zelenog i plavog kolorita, pejzaži Počitelja, Čapljine isl.

Slikar Ante Brkić rekao je za Fenu da je on kipar, ali da se bavi slikarstvom, crtežom, skulpturom.

- Kod mene nema podjela, sve je umjetnost. Kultura nema granica -  rekao je Brkić, dodavši da su ljudi iz kulture svi jedna nacija.

On je u Galeriji "Kristijan Kreković" izložio 23 djela s motivima juga.

Po njegovim riječima naziv izložbe je "Neretvanski krajobraz", zbog  toga što on dolazi sa sliva Neretve, gdje je toplina i jug, tu su žive boje, koje se vide na slikama.

Tuzlu kaže pamti po druženju s doajenom slikarstva Ismetom Mujezinovićem.

Brkić je najavio da će ove godini učestvovati na tuzlanskoj likovnoj koloniji Breške.

Gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli, fra Mario Divković istakao je da Galerija "Kristijan Kreković" ove godine obilježava 10 godina rada.

- Nastojat ćemo tokom ove godine organizirati 10 izložbi različitih umjetnika - rekao je.

Organizatori izložbe večerašnje izložbe su Franjevački samostan u Tuzli i Hrvatsko kulturno društvo Napredak, a postavka izložbe u galeriji samostana bit će narednih 20 dana.

Ante Brkić je rođen u Čapljini, a Akademiju likovnih umjetnosti, kiparski odsjek završio je u Sarajevu. Izradio je trideset monumentalnih skulptura na javnim mjestima, te veći broj poprsja istaknutih osoba (BiH, Hrvatska, Makedonija, Bugarska, Italija). Član je ULUBiH-a i HDLU-a. Imao je deset samostalnih i preko dvjesto pedeset skupnih izložbi, a učestvovao na preko osamdeset likovnih kolonija i simpozija. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, kako domaćih, tako i međunarodnih.

(FENA) 
(Foto: Tuzlarije.net)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.