10.6.2016. 13:22
0
Promovisana knjiga „Na ratnom putu: Pobjednici i (ili) poraženi“
U povodu obilježavanja 24. godišnjice formiranja 107. Viteške motorizirane brigade Gradačac, u Gradačcu je promovirana knjiga „Na ratnom putu: Pobjednici i (ili) poraženi“, autora Dr. sci Halila Hasanovića, bivšeg zapovjednika 4. bataljuna te brigade.

Govoreći o knjizi autor Hasanović  kazao kako mu je namjera bila da kroz ovu knjigu dokumentira i prikaže istinu o ratnim događanjima u razdbolju 1992.-1995.godina bez da nešto „oduzima ili pak dodaje“.

 Istaknuo je da ono što nije zapisano, vremenom pada u zaborav i da mu je namjera bila da od zaborava zauvijek sačuva jedno razdoblje kroz koji su časno prošli branitelji Gradačca.

 Zapovjednik 2. Korpusa Armije BiH, umirovljeni general Hazim Šadić, govoreći o ratnim događanjima na ovom području, istaknuo je da je 107. Viteška motorizirana brigada obranila grad Gradačac, a time i državu Bosnu i Hercegovinu.

 Dodao je kako je 107. brigada, zbog svog herojstva i ratnih podviga, prva proglašena „viteškom“ na području Bosne i Hercegovine i da to dovoljno govori o kakvoj se brigadi radilo.

 Posebno se osvrnuo na multietnički sastav brigade u kojoj su bili pripadnici sva tri bh.naroda ali i  drugi,  te da je takav ustroj, unatoč brojnim pokušajima politike na njenom razbijanju, uspjela sačuvati tijekom rata.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.