22.6.2016. 21:45
0
'Ars Memoriae' za sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici
Izložba Ars Memoriae grupe autora postavljena je u zgradi Vijećnice, a posvećena je žrtvama genocida u Srebrenici.

Suštinski, izložba se bavi pitanjem genocida u Srebrenici ali i svim drugim pitanjima koja se tiču te teme (nestalih, lične traume i priče…). Osim životima žrtava, bavi se i životima onih koji su preživjeli, njihovom čekanju u traumi nakon genocida.

Izložba je koncipirana u koncentričnim krugovima, sastoji se od oko 50 umjetničkih radova različitih žanrova. Specifična je i po tome što je okupila mlade bh. autore koji su pokušali, na intrigantan način, da pokrenu pitanja sjećanja i genocida u Srebrenici kroz vizualnu umjetnost.            

Historičarka umjetnosti u Bošnjačkom institutu Fondacije Adila Zulfikarpašića Merima Memić koja je uz Almu Hodžić iz Historijskog muzeja jedna od kustosica kazala je Feni da je zapravo ideja bila da se angažira svaki posjetilac izložbe ponaosob, da sam, pognute glave, traga za nekim svojim sjećanjima.

Ista izložba prvobitno je bila postavljena 11. jula. 2015. u nekadašnjoj fabrici akumulatora u Potočarima, a u Vijećnici je postavljena jer i ta zgrada priča jednu priču društvene traume, stradanja, uništavanja...

Sarajevska postavka izložbe bit će dostupna javnosti do 5. jula, a nakon toga će biti izložena u Zenici.

Izložba je dio manifestacije "Mjesec sjećanja na genocid u Srebrenici" koju organizira Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog  prava Univerziteta u Sarajevu u suradnji s Bošnjačkim institutom - Fondacija Adila Zulfikarpašić i Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu, a povodom 21. godišnjice genocida u Srebrenici.  

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.