25.6.2016. 16:13
0
Mjesec sjećanja na genocid u Srebrenici: Umjetnost i njena uloga u ratnom i postratnom periodu
U sklopu manifestacije "Mjesec sjećanja na genocid u Srebrenici“ danas je u Bošnjačkom institutu u Sarajevu održana sesija o temi "Voicing the Unspeakable“ ("Govoriti o neopisivom“) u kojoj su učestvovali grupa bh. umjetnika u čijem je kreativnom izrazu bio rat u BiH i poratni period i studenti Internacionalnog univerziteta Sarajevo (IUS). Namjera sesije je bila da se proba definisati uloga i značaj umjetnosti u ratnom i postratnom periodu, javlja Anadolu Agency (AA).

Hariz Halilović je zajedno sa kolegom Nerkezom Opačićem jedan od akademskih koordinatora Ljetne škole IUS-a, koji je profesor na RMIT univerzitetu u Melbournu. Program Ljetne škole realizuje se već devet godina, a u sklopu ovogodišnje je organizovana sesija "Voicing the Unspeakable“ na engleskom jeziku. 

"Radi se o umjetnicima koji dolaze iz različitih oblasti i govorićemo o ulozi umjetnosti u posljeratnom društvu. Da li je umjetnost terapija, edukacija? Šta su granice umjetnosti? Koliko ima smisla pisati o tim stvarima? Da li poezija ima smisla nakon Srebrenice i gdje su joj granice. Pričaćemo i etici i estetici. Da li umjetnost u ovakvom društvu i na ove teme treba prije biti vođena etičkim principima i da li se tu etika i estetika dopunjavaju ili sukobljavaju? Radi se o jednoj otvorenoj temi o kojoj ćemo govoriti“, rekao je Halilović. 

Među studentima sa IUS-a su mladi ljudi iz gotovo cijelog svijeta, koji će imati priliku da se kroz razgovor sa bh. umjetnicima upoznaju sa njenim uticajem i ulogom u poslijeratnoj BiH, ali i tokom rata. 

"Tu su studenti iz Australije, Njemačke, Kolumbije, Japana, Španije, Amerike i nekoliko domaćih studenata iz BiH. S njima ćemo započeti razgovor i onda otvoriti diskusiju da vidimo šta možemo naučiti kroz umjetnost o stvarnim događajima. Koliko se fikcija i stvarnost isprepliću i da li fikcija i umjetnost nekada mogu više reći o onome kroz šta smo prošli i prolazimo, nego dokumentarne forme izražaja“, rekao je Halilović.

Među umjetnicima koji su razgovarali sa studentima IUS-ove Ljetne škole bili su Danis Fejzić, Namin Kabil, Ferida Duraković i drugi. 

“Mjesec sjećanja na genocid u Srebrenici”, koji je dio obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici, organizuju Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa Bošnjačkim institutom i IUS-om. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.