16.8.2016. 12:13
0
Brülhart : Švicarska će uvijek podržavati bh. kulturu
Ova nagrada za mene, nagrada je Bosne i Hercegovine Švicarskoj. Švicarska je uvijek pomagala bosanskohercegovačku kulturu i njen razvoj, rekao je Wolfgang Amadeus Brülhart dobitnik Počasnog srca Sarajeva u razgovoru za Fenu.

Prisjetio se kako je u BiH došao  1996. godine kao  zamjenik ambasadora i  savjetnik za kulturu u Ambasadi Švicarske u Sarajevu, da  bi, kako kaže,  slušao  želje naroda u BiH  i pomogao misiju OSCE-a.

- Želja mi je bila da  sa švicarskom ambasadom i svim ljudima iz Švicarske pomognem  kulturi, njenom razvoju zato što je bilo poznato da su  u Bosni i Hercegovini tokom rata kultura i film nešto što je ljude guralo svaki dan naprijed –kaže Brülhart.

On dodaje  da je razvoj kulture u Bosni i Hercegovini  za Švicarsku  bio jedan od prioriteta i to će uvijek tako ostati i zato što je Švicarska uvijek podržavala bih u kultutološkom  smislu.

Nagradu Srce Sarajeva dobija 18 godina nakon što je napustio Sarajevo za koje kaže da mu se uvijek rado vraća.

Ovogodišnji  dobitnik  Počasnog srca Sarajevo tokom svog boravka u BiH okušao se i kao pisac.

Govoreći o tome, rekao  je da  njegova  knjiga Goraždanski san o ženi koju traži ,završena u Goraždu gdje je pronašao Ketrin koja je sada njegova žena.

Wolfgan Amadeus Brülhart dobitnik je  Počasnog  Srca Sarajeva u znak priznanja za njegov veliki doprinos i podršku Obala Art Centru, kao i za inicijativu za izgradnju Meeting Pointa kao kulturnog centra.

Bruhaltr je također upamćen i po zalaganju za obnovu Umjetničke galerije BiH, izgardnju tzv. Hodlerove galerije u BiH i brojnim drugim zalaganjima za kulturnu scenu BiH.

Obavljajući funkciju zamjenika ambasadora i  savjetnika za kulturu u Ambasadi Švicarske u Sarajevu, u periodu od 1996. do 1998. godine, Brülhart je bio inicijator obnove kulturne scene u Sarajevu. Tokom tog perioda, Švicarska je donirala gotovo 100 miliona švicarskih franaka u obnovu i razvoj BiH, od čega je oko dve miliona izdvojeno za kulturu, i to s ciljem da podrže obnovu bosanskohercegovačkih kulturnih institucija, promoviraju kulturne razmjene u BiH i bivšoj Jugoslaviji, te promoviraju kulturne razmjene između BiH i Švicarske.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.