18.8.2016. 22:30
0
U Tuzli održana promocija Parganove monografije „Tradicija Bosne i Hercegovine“
Večeras je u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla održana promocija knjige „Tradicija Bosne i Hercegovine - zanati“ autora Mehmeda Pargana.

Promotori knjige bili su prof. Salih Kulenović i prof. Izet Šabotić, a moderatorica Amela Isanović.

Historijsko-etnografska monografija „Tradicija Bosne i Hercegovine – zanati“  apostrofira kulturni identitet Bosne i Hercegovine kroz nastanak, trajanje i očuvanje autohtonih bosanskohercegovačkih zanata, izjavio je za Fenu, autor knjige, Mehmed Pargan.

On navodi da se religijska, etnička i kulturna šarolikost Bosne i Hercegovine, kroz stalne uticaje s Istoka i Zapada, doveli do nastajanja zasebnog umjetničkog i zanatskog izražaja, u kojem nije moguće prepoznati, niti napraviti etničke ili religijske granice.

Kao nematrijalna kulturna baština Bosne i Hercegovine, tradicionalni zanati su jedan od ključnih segmenata kulturnog identiteta ove zemlje, a u svojoj biti nose tradiciju svih naroda i religijskih zajednica koje su u datom vremenu bile u Bosni i Hercegovini, smatra Pargan.

Po njegovom mišljenju tradicionalno zanatstvo temelj je privrednog razvoja Bosne i Hercegovine, koji se može kroz povijest zanatstva pratiti od prapovijesti do danas.

Monografija donosi informacije, povijesne činjenice i fotografije o 170 tradicionalnih i umjetničkih zanata.

Sadrži ukupno 860 vrhunskih fotografija 33 autora iz BiH i svijeta, a urednik fotografije je Samir Zahirović.

Izdavač monografije je BMG Bosanska medijska grupa iz Tuzle.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.