4.10.2016. 16:25
0
Priče iz prošlosti u fokusu festivala MESS
U okviru šestog dana 56. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, u srijedu 5. oktobra publika će imati priliku pogledati predstave "Zvuk vatre" meksičke trupe Lagartijas Tiradas al Sol te "Kralj Ubu" slovenske SNG drame iz Ljubljane.

Predstave će biti igrane u Pozorištu mladih Sarajevo, odnosno u Sarajevskom ratnom teatru.

"Zvuk vatre" je priča o mladim meksičkim revolucionarima koji su se digli na oružje u  nastojanju da mijenjaju društvo. Nekoliko decenija poslije, djeca tih gerilaca krenut će stopama svojih očeva, otkrivajući to mračno poglavlje meksičke historije kroz osobna iskustva jedne žene – Margarite Urías. Predstava "Zvuk vatre" spaja pripovijedanja svjedoka, arhivske snimke i makete, dok glumci i glumice istovremeno otkrivaju artefakte skorije prošlosti.

Crpeći snagu historije, trupa Lagartijas Tiradas al Sol stvorila je jednu odvažnu dokumentarnu dramu koja ponovo oživljava političko naslijeđe svojih predaka. Ona predstavlja silovit napad na našu obamrlu svijest i prijeku molbu da se prošlost ne zaboravi.

Predstavom "Kralj Ubu" rađenom prema predlošku beskrupulozne, urnebesne, mračne drame Alfreda Jarryja, reditelj Jernej Lorenci pruža nam vlastitu viziju brutalnosti i primitivizma našeg doba.

Skandal koji je 1896. podijelio publiku nakon premijernog izvođenja drame "Kralj Ubu", tada dvadesettrogodišnjeg Alfreda Jarrya, neočekivano je nagovijestio događaje u umjetnosti i društvenom životu 20, a čini se i 21. stoljeća. Na polju umjetnosti, ova drama je nagovijestila nadrealizam, dadaizam, pa čak i teatar apsurda, dramu apsurda, te ludizam, avangardne struje koje su pomele tradicionalne forme, dok je u društvu najavila nadolazeću lavinu pohlepe i svirepog ubijanja. Sve to upakovano je u jednu beskrupuloznu i provokativnu predstavu punu crnog humora, saopćeno je iz Press službe MESS-a.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.