10.10.2016. 13:53
0
Grand Prix Festivala za 'Kralja Ubija', festivalskoj publici priznanje MESS-a
Grand Prix Festivala MESS "Zlatni lovorov vijenac za najbolju predstavu u cjelini" ove godine pripao je predstavi Slovenskog narodnog gledališča "Kralj Ubu" reditelja Jerneja Lorenca, saopćeno je na proglašenju pobjednika 56. internacionalnog teatarskog festivala MESS u Bijelom salonu Narodnog pozorišta Sarajevo.

Ova predstava također je dobila nagrade za najbolju režiju Jerneja Lorencija, kao i nagradu za najboljeg glumca koja je pripala Jerneju Šugmanu za naslovnu ulogu.

Nagrada za najboljeg mladog glumca "Reihan Demirdžić" pripala je ansamblu predstave  "Konferencija ptica" Gledališča Glej iz Slovenije.

Najboljim mladim rediteljem, uz nagradu "Jurislav Korenić", proglašena je Nina Rajić- Kranjac za režiju predstave "Konferencija ptica".

Specijalno priznanje festivalskog žirija uručeno je publici MESS-a koja je tražila svoje pravo da pogleda predstavu "Naše nasilje i vaše nasilje" Olivera Frljića, uprkos prijetnjama za sigurnost i pritiscima javnosti da se predstava otkaže.

Specijalno priznanje sarajevska publika dobila je i od žirija Magazina "Dani" koji uručuje priznanje "Hrabri, novi svijet", zajedno s predstavom "Naše nasilje i vaše nasilje" Olivera Frljića iz Hrvatske.

Nagrada Sound of Mess, koju je ustanovio Radio Sarajevo, dodijeljena je Robertu Latiniju, izvođaču i autoru predstave "Gorski divovi" iz Italije.

Nagrada kritike pripala je predstavi "Tri zime" Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb.

U kategoriji MESS market, nagrada Development award za koprodukcijski projekt pripala je Tanji Šljivar za tekst "Kao i sve slobodne djevojke".

Zlatna maska "Oslobođenja" dodijeljena je predstavi "Rodoljupci" Andraša Urbana Narodnog pozorišta Beograd.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.