16.10.2016. 22:50
0
Spahić: Otvaranje 'Sarajevske zime' s umjetnicima svijeta
Direktor Internacionalnog Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić dogovorio je otvaranje 33. festivalskog izdanja sa umjetnicima iz Amerike, Afrike, Australije, Azije i Evrope, od 7. do 10. februara 2017. godine pod motom "Supstanca svile".

Na "Sarajevskoj zimi", jednom od najinspirativnijih multimedijalnih festivala u svijetu prema ocjeni umjetnika i festivalske publike, nastupit će vrhunski stvaraoci u performansu koji će povezati kulturne različitosti i civilizacije svijeta.

Spahić je tokom boravka u Šangaju na poziv Centra Kina Šangaj međunarodnog festivala umjetnosti, govorio na Forumu festivala, gledao izuzetne operne, plesne i dramske predstave i susreo se s umjetnicima i direktorima festivala s kojima je razmjenio informacije o položaju umjetnika i festivala te razmotrio mogućnosti za saradnju i koprodukcije.

On se posvetio i forumima koji se bavili umjetničkom produkcijom, kulturnim različitostima, vitalnošću zajednica i obrazovanjem umjetnika i savremene publike, navodi se u saopćenju "Sarajevske zime".

- Uvjeren sam da iskustva i znanja koje posjeduju generacije umjetnika svijeta, njihova kreativnost i komunikacija sa novom publikom i kritikom obavezuju i na novi odnos država i društava prema umjetnosti. Odnos u kojem će se poštovati autorska prava i sloboda stvaranja i izražavanja - kazao je Spahić.

On smatra da će svijet sve više ovisiti, u svojoj borbi za održivi razvoj, od novih kulturnih industrija i tehnologija, uz ocjenu da će se u mjeri u kojoj društva budu otvorena za umjetnost i dijalog, interaktivnu povezanost i njihova civilizacijska supstanca obogaćivati.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.