17.10.2016. 20:07
0
Monografija "Kamenim tragovima Auf Steinernen Spuren" promovirana u Tuzli
FOTO: tuzlanski.ba
Dvojezična monografija "Kamenim tragovima Auf Steinernen Spuren" autora Slađane Paškalj, Radenka Kostića i Helmuta Friedrichsmeiera promovirana je večeras u Arhivu Tuzlanskog kantona, koji je s Udruženjem Kulturfocus iz Frankfurta suorganizator ove promocije.

Monografija je nastala povodom stogodišnjice fotografskog putovanja područjima BiH austrijskog poručnika Emila Balcaraka, koja su autori Slađana Paškalj i Radenko Kosić, nakon stoljeća pronašli i ponovo zabilježili objektivom fotoaparata.

Direktor Arhiva TK Omer Zulić podsjetio je, da je 1908.godine austrijski oficir Emil Balcarek, koji je šest mjeseci službovao u Zvorniku proputovao Bosnom i Hercegovinom i fotografirao njene značajne ulice, trgove, predjele i znamenitosti.

Navodi da je u ovoj monografiji predstavljeno njegovih 60 dokumentarnih fotografija kulturno-historijskih znamenitosti gradova Tuzla, Sarajevo, Mostar, Zvornik, Kalinovik, Vranduk i Travnik , te fotografije istih lokacija, koje su sačinili autori ove monografije 100 nakon toga.

Dodao je da je svaka fotografija propraćena stihovima najpoznatijih bh. pjesnika.

Autorica monografije Slađana Paškalj pojasnila je da je do ideje o stvaranju ove monografije došlo, nakon što je na poklon dobila monografiju Iščezla Bosna, autora Helmuta Friedrichsmeiera, koja je sadržavala Balcarekove fotografije BiH iz perioda 1907./1908. godina.

Dodala da je odlučila da posjeti ista mjesta i napravi iste fotografije, te napravi usporedbu 100 godina kasnije.

Istakla je da su se neka mjesta drastično promijenila, a neka su pak ostala identična, navodeći primjer hotela Grand u Tuzli, koji ne postoji više.

Autor monografije Radenko Kosić, kazao je da je monografija rađena dvije godine, napomenuvši da je otprilike 50 posto objekata zabilježenih prije jednog stoljeća očuvano, dok je 50 posto nestalo ili nije pronađeno.

Naveo je primjer fotografije stećka u Kalinoviku, kojeg su pronašli tek od trećeg pokušaja, jer je, kako kaže, nakon 100 godina na lokaciji gdje je napravljena fotografija, danas izrasla šuma, dodavši da nisu uspjeli pronaći sva mjesta s Balcarakovih fotografija.

O knjizi su osim autora govorili su direktor Arhiva TK Omer Zulić i dr.sc. Izet Šabotić.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.