25.10.2016. 13:49
0
Promocija knjige „Kuhar bosanskih Sefarda“
U Bošnjačkom institutu u Sarajevu održana je promocija knjige "Kuhar bosanskih Sefarda", autora Eli i Mirjam Tauber.

Autori knjige su i idejni tvorci manifestacije "Noć sefardske kuhinje" koja je ove godine obilježila 10 godina od postojanja u okviru "Baščaršijskih noći".

U „Kuharu bosanskih Sefarda“ sadržani su ne samo recepti nego i nazivi na specifičnom ladino jeziku koji su Sefardi u Sarajevu govorili sve donedavno i koji se ipak pomalo gubi.

Sva jela čije fotografije knjiga donosi, uz pomoć Hane Montiljo- Gašić, skuhala je Mirjam Tauber.

- Nije teško doći na ideju, samo ideju treba provesti u djelo.  Sefardsku kuhinju u Bosni sačuvale su unuke i praunuke onih vrijednih sefardskih žena koje su znale sačuvati špansku tradiciju, iskoristiti je i pomiješati s lokalnom, bosanskom tradicijom, stvarajući tako jednu potpuno autohtonu kuhinju bosanskih Sefarda. U knjizi se nalaze recepti i nekih tipično bosanskih jela koji su Sefardi prihvatili kao svoja - kazao je Tauber.

Knjiga ima značaj i zbog toga, ističe Tauber, što će dijelom sačuvati tradicionalnu sefardsku kuhinju koja je „došla“ ovdje prije 500 godina.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.