U Bošnjačkom institutu u Sarajevu održana je promocija knjige "Kuhar bosanskih Sefarda", autora Eli i Mirjam Tauber.
Autori knjige su i idejni tvorci manifestacije "Noć sefardske kuhinje" koja je ove godine obilježila 10 godina od postojanja u okviru "Baščaršijskih noći".
U „Kuharu bosanskih Sefarda“ sadržani su ne samo recepti nego i nazivi na specifičnom ladino jeziku koji su Sefardi u Sarajevu govorili sve donedavno i koji se ipak pomalo gubi.
Sva jela čije fotografije knjiga donosi, uz pomoć Hane Montiljo- Gašić, skuhala je Mirjam Tauber.
- Nije teško doći na ideju, samo ideju treba provesti u djelo. Sefardsku kuhinju u Bosni sačuvale su unuke i praunuke onih vrijednih sefardskih žena koje su znale sačuvati špansku tradiciju, iskoristiti je i pomiješati s lokalnom, bosanskom tradicijom, stvarajući tako jednu potpuno autohtonu kuhinju bosanskih Sefarda. U knjizi se nalaze recepti i nekih tipično bosanskih jela koji su Sefardi prihvatili kao svoja - kazao je Tauber.
Knjiga ima značaj i zbog toga, ističe Tauber, što će dijelom sačuvati tradicionalnu sefardsku kuhinju koja je „došla“ ovdje prije 500 godina.
(Fena)