25.10.2016. 16:00
0
Na sceni SARTR-a sutra premijera 'Majstora i Margarite'
Sarajevski ratni teatar 25. umjetničku sezonu otvara sutra predstavom inspiriranom romanom "Majstor i Margarita" Mihaila Bulgakova u režiji Aleša Kurta.

SARTR u novu sezonu ulazi u adaptiranim prostorima scene i gledališta. Kako je navela v.d. direktorica Dubravka Zrnčić-Kulenović, uz podršku Ministarstva kulture Kantona Sarajevo SARTR je uspio adaptirati  ovaj prostor.

Ministar kulture KS-a Mirvad Kurić rekao je da je SARTR najzad dobio prostor koji je u funkciji.

Reditelj Aleš Kurt, govoreći o radu na predstavi, naveo je da  smatra da je teatar avantura a da je rad na ovoj predstavi "avantura nad avanturama".

- Ovo je jako poseban roman. Jedan od najčitanijih, najpopularnijih romana dvadesetog vijeka. Ima više nivoa. Kompliciran je. Poseban u svakom slučaju - rekao je Kurt.

Također  je rekao da predstava ne može predstaviti roman, što nije ni bio cilj.

Glumac Alban Ukaj koji tumači ulogu Wolanda rekao je da se rijetko dobije prilika da se igra u ovom komadu. Kad je riječ o Sarajevu, prvi put je za scenu adaptiran ovaj roman Mihaila Bulgakova.

- Veliki romani, veliki tekstovi kao što je 'Majstor i Margarita' uvijek će biti zanimljivi. Uvijek će se moći, bez obzira na vrijeme, naći nešto što će biti aktuelno, zanimljivo u trenutku kad se radi - rekao je Ukaj.

Selma Alispahić koja tumači lik Margarite istakla je da je riječ o ansambl predstavi u kojoj svi igraju za sve.

- Igrati danas Bulgakova, uopšte adaptirati jedan tako veliki roman svjetske literature je igranje s vatrom - rekla je Alispahić.

Istakla je da je ekipa okupljena oko predstave jednostavno uspjela ispričati svoju priču.

Premijera predstave "Majstor i Margarita" je sutra, a potom slijede reprizna igranja 27., 28.  i 29. oktobra. 

Dramatizaciju i dramaturgiju radili su Dario Bevanda i Benjamin Hasić. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš-Selimović, muziku Zlatan Božuta, a koreografiju Samra Mlinar.

U predstavi učestvuje glumački ansambl SARTR-a: Selma Alispahić, Alban Ukaj, Snežana Bogićević, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Mirela Lambić, Maja Salkić, Ana Mia Milić, Adnan Kreso i Mirsad Tuka kao gost.

(Fena)

SARTR
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.