29.10.2016. 10:48
0
Jasminka Petrović dobitnica nagrade "Mali princ“
Jasminka Petrović, književnica iz Srbije, dobitnica je nagrade "Mali princ“ koju je dodijelilo Društvo prijatelja knjige "Mali princ“ na završnoj svečanosti u okviru 13. Međunarodnog dječijeg festivala "Vezeni most“ održanoj u Tuzli.

Nagradu je dobila za najbolju knjigu za djecu objavljenu u 2015. godini, a po odluci žirija koji je tajnim glasanjem izabrao pobjedničko djelo od osam nominiranih knjiga iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Jasminka Petrović je nagradu osvojila svojom knjigom naslova "Leto kada sam naučila da letim“, a uručena joj je statua Malog princa i plaketa.

U okviru bogatog programa na finalnoj manifestaciji uručeno je priznanje Zejćiru Hasiću za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovini – nagrada za životno djelo, te statua Malog princa Iliji Nikčeviću iz Crne Gore za nominirani prvijenac, njegovu knjigu "Krtica i sunce“ koja je uvrštena među osam najboljih.

Na prigodnoj svečanosti pred brojnom publikom dodijeljene su i nagrade za najbolje literarne radove osnovaca koji su prispjeli na konkurs.

Ovogodišnji literarni konkurs bio je posvećen stogodišnjici objavljivanja kultne dječije knjige "Priče iz davnine“ Ivane Brlić-Mažuranić i 60. godišnjice prvog objavljivanja knjige "Patuljak iz zaboravljene zemlje“ Ahmeta Hromadžića, čime se želi ukazati na nemjerljiv značaj ovih djela i njegovih autora za razvoj dječije književnosti i književnosti uopšte.

Nagrađeni su i učesnici manifestacije Tuzlanski karnevalčić, učenici osnovnih škola iz Tuzle koji su sudjelovali u šarenoj povorci maski i kostima likova iz dječije literature.

-Ovim manifestacijama 13. međunarodni dječiji festival je ušao u svoju završnicu i još jednom opravdao svoje postojanje i trajanje, a posjeta na svim održanim programskim sadržajima širom Tuzlanskog kantona, u Brčko Distriktu BiH i Zeničko dobojskom kantonu, bila je rekordna - navodi Društvo prijatelja knjige "Mali princ".                         

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.