10.11.2016. 9:21
0
Praizvedba baleta 'Omer i Merima' 17. i 18. novembra u NPS
Baletna predstava "Omer i Merima" zabilježit će praizvedbu 17. i 18. novembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS), donoseći prvi put na baletnoj sceni jednu od najpoznatijijih i najboljih bosankohercegovačkih balada koja zasigurno spada u sam vrh najznačajanijih djela kulturne baštine.

Priča oživljava sliku Bosne i Hercegovine s početka 19. stoljeća, a kostim i scenografija oslikavaju autentičnost i kolorit tog vremena.

Balada "Omer i Merima" je izuzetno emotivna, a predstava kroz ples i pokret donosi njene najtananije osjećaje.

Koreografija i režijska koncepcija predstave su spoj klasičnog i modernog i upravo u tom spoju nastaju sukobi i harmonije pokreta i plesa glavnih likova ove predstave. Solisti i ansambl Baleta NPS inpirisani su muzikom maestra Đele Jusića i ovom univerzalnom i plemenitom pričom "isijavaju" na sceni jednu nesvakidašnju, ekspresivnu energiju.

Oko projekta praizvedbe baleta "Omer i Merima" okupljena je izuzetno kvalitetna i kreativna ekipa autora. Maestro Đelo Jusić napisao je "magičnu" muziku prema libretu književnika Gradimira Gojera. Kostimografska rješenja su djelo etablirane kostimografkinje Amne Kunovac Zekić, a maštovito scenografsko rješenje je autorski rad eminentnog bh. scenografa sa kanadskom adresom Emira Gelje. Saradnik na plakatu je mladi i veoma talentirani dizajner Furkana Hizira.

U premijernoj podjeli naslovnih uloga Omera i Merimu igraju prvak Beogradskog Narodnog Pozorišta Milan Rus i bh. solistica Tamara Ljubičić. Publika će moći uživati i u kreacijama solista Baleta Narodnog pozorišta predvođenih Ekatarinom Vereščaginom, Jovanom Milosavljević, Mihailom Mateescuom, Natašom Gaponko.

- Svakako treba istaći i Sarajevsku filharmoniju koja će uživo izvoditi kompozicije maestra Jusića. U predstavi značajno učešće su uzeli i učenici Osnovne baletske škole iz Sarajeva. Uključivnjem mladih igrača u ovaj projekat, stvaramo okosnicu bh. baletne scene u budućnosti, a istovremeno mladima omogućavamo sticanje znanja i iskustava potrebnih u njihovoj budućoj profesionalnoj karijeri - saopćeno je iz NPS.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.