13.11.2016. 22:00
0
Završen trening o zaštiti i spašavanju muzejskih kolekcija
Simulacijom krizne situacije u muzeju i vježbom spasavanja materijala koji dočaravaju realne muzejske predmete, završen je sedmodnevni trening o zaštiti i spašavanju muzejskih kolekcija i kulturne baštine, saopćili su organizatori tog projekta.

Trening je u Sarajevu okupio 28 učesnika iz 11 zemalja zapadnog Balkana, istočne Evrope i Bliskog istoka.

Sudjelovali su u različitim vježbama simulacije spašavanja materijala koji dočaravaju realne muzejske predmete u uslovima poplava, požara, ali i nemara kao ljudskog faktora. Cilj vježbi bio je da praktičnim radom učesnici upoznaju proces prije, tokom i nakon krizne situacije, kao i različite načine tretiranja muzejskih predmeta oštećenih usljed različitih faktora.

AbdelHamid Sayed iz Egipatske fondacije za spašavanje nasljeđa, Amra Šarančić Logo i Medina Hadžihasanović Katana iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, Azra Bečević Šarenkapa iz Zemaljskog muzeja BiH, Lejla Mahmić iz Muzeja grada Zenice, Asja Mandić s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kao i Vesna Živković i Marija Aćimović iz Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu, tokom sedmodnevnog treninga u Bosni i Hercegovini učesnicima su približili različite pristupe i strategije očuvanja i spašavanja muzejskih kolekcija u kriznim situacijama.

Trening je organiziran u regionalnom projektu Zaštita kulturnog nasljeđa u vanrednim situacijama na Balkanu (Balkan Cultural Aid Response for Emergencies - B+CARE).

B+CARE je platforma osnovana u martu 2016. godine s ciljem da inspiriše, poduči i koordinira volontere u  pripremi i pružanju pomoći u hitnim slučajevima.

Trening finansira Prince Claus fondacija za kulturu i razvoj iz Holandije i Vlada Švedske.

Međunarodni trening o upravljanju rizicima u kriznim situacijama u oblasti kulturne baštine održava se u Bosni i Hercegovini, Albaniji i na Kosovu od 7. do 27. novembra 2016. godine.

Trening organiziraju sestrinske organizacije, fondacije kulturno nasljeđe bez granica (Foundation Cultural Heritage without Borders - CHwB) iz Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Učesnici treninga, mladi profesionalci iz oblasti kulturne baštine i muzeologije, dolaze iz Albanije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Egipta, Gruzije, Irana, Kosova, Makedonije, Srbije i Turske.

Uloga menadžmenta kulturnih institucija, kao i svakog pojedinca iz oblasti kulturnog nasljeđa u aktivnom učešću pri sprečavanju novih i smanjivanju postojećih rizika od katastrofa od krucijalne je važnosti i ne počinje u trenutku kad se sama katastrofa desi već daleko prije.

Sistemska analiza, planiranje i reduciranje izloženosti baštine različitim opasnostima smanjuju gubitke i nepopravljive štete na kulturnom nasljeđu.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.