19.11.2016. 8:30
0
Svečano obilježeno 67 godina rada Narodnog pozorišta Mostar
U Narodnom pozorištu Mostar (NPM) posebnom svečanošću obilježeno je 67 godina rada te kulturne ustanove i 65 godina otkako je otvorena otvorena njezina zgrada.
 Bila je to prva namjenski građena teatarska zgrada u Bosni i Hercegovini poslije Drugog svjetskog rata.

 Svečanost je održana pod motom "Umjetnost teatarske igre", priopćeno je iz NPM-a.

 Glumački ansambl Narodnog pozorišta Mostar je kroz likove predstavnika različitih razina vlasti na duhovit način progovorio o problemima s kojima se svakodnevno susreću. Tako su podsjetili i da zgrada NPM-a nije obnavljana 40 godina, da glumci često nailaze na neshvaćanje društva da je glumačka profesija nešto više od posla i zanimanja, da umjetnost donosi slobodu; da političari kulturi možda i nisu skloni i da im nije prioritet, ali nikada nije kasno da se zapitaju kakvo je to društvo i u što se pretvara ako se navikava živjeti bez duhovnosti.

 Publici su na kraju sa scene poručili: "Kazalište je bilo prije nas, a bit će i poslije nas. Slavite kulturu svaki dan i noć. Kultura ne spava nikad. "

 U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Rock School Mostar Karla Lozančić i Ivan Zovko.

 Program obilježavanja jubileja održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanske županije.

Javna ustanova Narodno pozorište u Mostaru službeno je osnovana i počela s radom 28. 11. 1949. godine u dvorani radničkog društva "Abrašević". Tom prilikom je premijerno izvedena predstava "Noć u Globukom", slovenskog pisca Mateja Bora, a u režiji Safeta Pašalića, prvog upravnika Pozorišta.

Svečano otvorenje nove zgrade Pozorišta je bilo 17.11.1951. godine premijerom "Hasanaginice", Alekse Šantića, a u režiji Svete Milutinovića.

(Fena)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.