7.12.2016. 11:49
0
Izložba serdžada sarajevskih džamija starih nekoliko stoljeća
Izložba ''Stare serdžade sarajevskih džamija'' otvorena je u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese gdje će biti postavljena do 21. decembra, a u okviru manifestacije ''Selam, ja Resulallah''.

Autori izložbe Kenan Šurković i Haris Dervišević sedam mjeseci radili su na ovom projektu, a poručili su da je to početak brige o blagu sarajevskih džamija.

Većinom u starim džamijama, na marginama grada, pronašli su 43 serdžade, a na izložbi su predstavili njih 26.

Dervišević je Feni kazao da su do sada o njima brinuli i čuvali ih imami, a da je sada red da budu zbrinute na adekvatniji način.

- Najvećim dijelom to su anadolske serdžade koje su izrađene krajem 18. stoljeća i izuzetno su vrijedne - rekao je Dervišević.

O istoj temi održana je i tribina na kojoj je također naglašena vrijednost starih serdžada, tepiha i ćilima u sarajevskim džamijama, ali i širom Bosne i Hercegovine.

Zamjenik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Malik ef. Šljivo istakao je da mali broj ljudi zna za ovu vrijednost.

- Nažalost, mnoge te naše vrijedne serdžade su još po nekim ćoškovima džamijskim o kojima niko ne vodi računa. Na ovaj način želimo da krenemo s ovom pričom - kazao je Šljivo.

Najavio je da će rad na ovom projektu biti nastavljen.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.