12.12.2016. 13:08
0
U Sydneyju otvorena 3D izložba o tajnama egipatskog balzamiranja
Sydneyski muzej Powerhouse je u suradnji s Britanskim muzejom predstavio izložbu na kojoj se posjetiteljima uz pomoć moderne tehnologije otkrivaju tajne egipatskog balzamiranja.

Na izložbi se može vidjeti šest mumija starih između 1800 i 3000 godina, a 3D tehnologije nudi virtualni uvid u njihovu unutrašnjost. Izložba će biti otvorena do kraja travnja iduće godine. 

Trodimenzionalne slike mumija, dopremljene iz British museuma gdje tijela nisu nikad razmotana, posjetiteljima omogućuju uvid u život karakterističan za područje Nila prije nekoliko tisuća godina, javlja Hina. 

"Izložba, uz pomoć moderne tehnologije otkriva pojedinosti o materijalu korištenom za balzamiranje, a mumije su pritom ostale u izvornom stanju", rekao je Daniel Antoine, kustos British Museuma, istaknuvši da "javnost prvi put ima priliku vidjeti unutrašnjost mumija". 

"Uz pomoć računalne tomografije mumije su snimljene iz različitih kutova, a potom su nastali 3D modeli na kojima se vide čak i arterije. Uz pomoć najnovije tehnologije saznalo se kakvo je bilo zdravstveno stanje pokojnika, od kakvih su bolesti bolovali i što je bio uzrok njihove smrti", pojasnio je Antoine.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.