16.1.2017. 10:56
0
Spektakularan doček Kineske nove godine u BiH
Ambasadorica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković domaćini su dosad najspektakularnijeg dočeka Kineske nove godine koji će se održati u srijedu, 18. januara u glavnom gradu BiH.

Ugledne zvanice iz diplomatskog svijeta te kulturnog i političkog života uživat će u nastupu "Sretna Kineska nova godina” koji će u Narodnom pozorištu u 19.00 izvesti Sičuanski mladi umjetnički ansambl (Sichuan Youth Art Ensemble). No, građani Sarajeva i svi zainteresirani koji se nađu ispred Narodnog pozorišta neće ostati uskraćeni, jer će preko velikog svjetlosnog (LED) ekrana moći promatrati nastup trupe, a BHRT će naknadno emitirati cjelokupnu svečanost. Pola sata prije nastupa, u 18.30 na platou ispred Narodnog pozorišta bit će upriličen vatromet povodom Kineske nove godine koja 2017. počinje 28. januara i po kineskom horoskopu u znaku je pijetla.

Sičuanski mladi umjetnički ansambl koji nastupa u Sarajevu jedna je od najpoznatijih umjetničkih trupa u ovoj provinciji poznatoj po zanimljivoj gastronomskoj kulturi. Sastoji se od Sičuanskog omladinskog opernog ansambla, Omladinog pjevačkog i plesnog ansambla, te Sičuanskog dječijeg umjetničkog ansambla koji se nalazi pod Stručnim umjetničkim koledžom Sičuana.

Brojni su uspjesi iza ovog međunarodno proslavljenog ansambla koji baštini tradiciju sičuanske opere. Opera Žubor mrtve vode u izvedbi ovog ansambla osvojila je prestižnu Wenhua nagradu koju dodjeljuje Odjel za kulturu, kao i šest pojedinačnih nagrada, te je stručnjaci cijene “kamenom temeljcem transformacije sičuanske opere”. Ansambl izvodi tradicionalna operna djela Slučaj Chena Shimeija, zatim i djela Linija na plaži Wangniang, Legenda o bijeloj zmiji, Zeleno jezero, crveni lotus, kao i odabrane scene iz sičuanskih opera Qiu-jiang, Pan Zhan, Fang Pei i Junski snijeg. Plesni program ansambla kao što su Sa mojim mentorom, Mali drug iz čajne kuhinje, Vrijeme leti i Proljetni procvat osvajale su zlatne medalje na Nacionalnoj plesnoj nagradi i Plesnom takmičenju Taoli kupa. Akrobatike Tri mala redovnika, Vojničke dragane i Ju-Jitsu modeli koje izvodi ansambl osvojili su brojne nagrade na nacionalnim takmičenjima. Ansamblov mjuzikl Gonič snova osvojio je nekoliko nagrada na takmičenju Sichuan Xiaoxi Xiaopin.

Ova trupa jedna je od najreprezentativnijih promotora Provincije Sičuan u svijetu. Nastupili su u 40 različitih država i regija, od Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, preko Njemačke, Rusije, Švedske i Rumunije pa do Brazila i Japana. Sichuan Youth Art Ensemble predstavlja ključnu instituciju koja baštini nacionalno kulturno naslijeđe te ovi umjetnici imaju krucijalnu misiju “zaštite, naslijeđivanja, reformiranja i inovacija” sičuanske opere. Nekoliko veoma poznatih umjetnika u Kini dio su ove trupe, kao što su Chen Zhilin, Xiao Demei, Lan Tian, Yu Erge, Li Chongmin, Zhang Qinghua, Yu Hanlei, Zheng Shengli, Zhou Xuezhen, Cai Yakang, Zheng Jie i Li Bing.

Kao kolijevka sičuanske umjetničke elite, Sičuanski dječiji umjetnički ansambl je posvećen promociji kineske tradicionalne kulture kao i tradicionalne Bashu kulture (regije Chongqing i Sichuan), kako bi što snažnije doprinijeli tome da Sičuan postane provincija sa boljim kulturnim okruženjem.

Kineska nova godina ili Festival proljeća najznačajniji je blagdan koji se slavi u Kini, ali i među Kinezima diljem svijeta. Proslavlja se prvog dana prvog mjeseca nove lunarne godine i ustanovljen je još od vremena Dinastije Xia (2100-1600. prije nove ere). Danima uoči praznika vlada blagdanska atmosfera i kupovina namirnica, ljudi šiju novu odjeću, odaju poštovanje precima, pripremaju porodični banket, stavljaju novogodišnje slike na zidove, itd. Tokom Festivala proljeća mnogi dekoriraju prozore sa različitim papirnatim oblicima kao što su likovi iz kineske opere, cvijeće, ptice, ribe... U sjevernom dijelu Kine običaj je da se za ovaj blagdan okupi porodica i objeduje tjestenina jiaozi.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.