2.2.2017. 17:09
0
Moderni balet i kvalitetne predstave na Festivalu 'Sarajevska zima'
Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović najavila je značajne sadržaje koji će, u okviru 33. internacionalnog festivala "Sarajevska zima", biti upriličeni u Narodnom pozorištu.

- Naš februarski repertoar obogaćen je sjajnim programom koji mi baš i nemamo priliku da vidimo na tekućem repertoaru. Odlučili smo se za moderni balet, a odabrali smo dvije sjajne predstave koje dolaze iz SAD-a i Turske - kazala je. Dodaje da u dijelu programa nastupa američkih umjetnika sudjeluje i dio ansambla Baleta NPS, što je svojevrsni nastavak suradnje.

U Narodnom pozorištu 7. februara bit će upriličena ceremonija otvaranja Festivala "Sarajevska zima", 8. februra dodjela nagrade "Srebrena pahuljica i sloboda", 9. februara koncert Sarajevske filharmonije. Nastup umjetnika iz Amerike najavljen je za 10. februar, a iz Turske za 17. februar (Turski državni balet i opera).

Za nju je "Sarajevska zima" dio priče iz života umjetnika ovoga grada, a za direktora Ibrahima Spahića kaže da uvijek nesebično afirmira umjetnost i mlade umjetnike te im daje priliku.

- Festivali nas obogaćuju i daju priliku da surađujemo s drugim kulturama. Umjetnicima festivali daju priliku da komuniciraju s kolegama iz drugih država. To omogućava usporedbu gdje smo mi to sada rangirani, o pitanju bilo koje umjetničke vrijednosti - kazala je. Ističe da razmjena kultura doprinosi i dijalogu u društveno - političkom životu. 

Aleš Kurt je danas kazao da će SARTR biti domaćin nekoliko predstava koje su dio Festivala "Sarajevska zima", za koji kaže da je zanimljiv i atraktivan za ljubitelje teatra, ali i one koji ga ne posjećuju često. Kaže da su planirani i razgovori publike i aktera većine tih predstava.  

- SARTR će na Festivalu "Sarajevska zima" učestvovati sa svoje dvije najnovije produkcije i to "Majstor i Margarita" i "Savršen kroj" - dodao  je. Najavio je i nekoliko gostujućih predstava za februar.  

Belma Jusufović najavila je da će Pozorište mladih, kao jedan od domaćina "Sarajevske zime", predstaviti u svom programu u februaru sadržaje za razne generacije. Izabrali su  predstavu "Povratak" eksperimentalnog pozorišta iz Tirane, te produkcije iz Hrvatske - predstavu za tinejdžere "2:14" i "Neispričana bajka" za najmlađu publiku.

Narodno pozorište Sarajevo, SARTR i Pozorište mladih Sarajevo bit će domaćini teatarskog dijela ovogodišnjeg Internacionalnog festivala "Sarajevska zima" koji počinje 7. februara pod motom "Svileni put umjetnosti", a plakat "Sarajevske zime 2017." potpisuje umjetnik Kemal Mehmedović.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.