10.2.2017. 17:36
0
Objavljena zbirka "Glas ašika" izbor poezije Hodže Ahmeda Jesevija
U izdanju „Utopije” iz Beograda, nedavno je objavljen izbor iz čuvenog djela sufijske književnosti „Divân-i Hikmet” („Knjiga Mudrosti”) čiji je autor turski pjesnik i sufija Hodža Ahmed Jesevi (Sajram, 1093. - Turkistan, 1166.).

Izbor iz Jesevijeve poezije pod naslovom „Glas ašika” ima za cilj da kroz izbor od dvadeset pjesama predstavi poetsko stvaralaštvo Ahmeda Jesevija koji se smatra jednim od prvih turskih pjesnika, ali i začetnikom jednog od prvih organiziranijih derviških redova, odnosno tarikata, čije se pristalice po njemu nazivaju jesevije.

Ovaj prijevod koji je uradila Ana Stjelja je raritet jer Jesevi dosad nije bio prevođen na bosansko/hrvatski/srpski.

Hodža Ahmed Jesevi je poezijom i sufijskom mišlju bitno uticao na razvoj mističkih redova i sufijskog pjesništva među turkijskim narodima.

Jesevijev „Divan” smatra se jednim od prvih pjesničkih djela u historiji turske književnosti. Značaj njegove poezije je nemjerljiv. Svojim poetskim stvaralaštvom, Jesevi je uticao na brojne sufijske pjesnike poput čuvenog turskog pjesnika Junusa Emrea.

 Izbor iz poezije Ahmeda Jesevija „Glas ašika” u prijevodu dr. Ane Stjelja, obogaćen je predgovorom i pogovorom šejha Edina Urjana Kukavice.

Izdavanje ovog djela turske književnosti pomoglo je Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske u okviru projekta TEDA.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.