14.2.2017. 13:25
0
"Ljepota i prijemčivost iranske minijature je nova lijepa priča"
"Sjaj iranske umjetnosti u BiH" naziv je seminara koji je danas održan na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a o historiji i značaju kaligrafije, minijature i drvoreza govorili su eminentni iranski profesori umjetnosti Mohesn Solejmani, Mahmud Lahidžanijan i Akbar Šahmandi.

Studentima Akademije i ljubiteljima umjetnosti Solejmani je prikazao način kombiniranja slikarstva i klasične kaligrafije u modernoj likovnoj umjetnosti Irana.

Pojasnio je historijski tok kompatibilnosti, tačnije sličnosti i saradnje na platnu, između slikarstva i kaligrafije, kao i nastanak, razvoj kombiniranja tih dviju vrsta umjetnosti.

Minijaturist je naglasio da je ljepota i prijemčivost minijature u tome što se iz jednog rada može vidjeti ili naslutiti kakvi su običaji i tradicija jednog naroda, donose slikovit prikaz klasične poezije Irana, njihove epske književnosti, što je, po njegovom mišljenju, jako važno i neodvojivi je dio iranske historije i civilizacije.

- Sve to zajedno čini jednu cjelinu, djeluje kao jedna nova lijepa priča koja budi posebnu emociju, interesovanje, jer se u svakom radu, načinu na koji se ti likovi iscrtavaju, vidi nešto novo, neko novo dešavanje. To je ono što privlači posmatrača, ta neka istinska i iskonska ljepota – kazao je Lahidžanijan.

Prije nego su iranski umjetnici imali priliku da koriste tzv. evropske boje (pastel, akvarel), umjetnici Irana su koristili prirodne boje dobijene iz kore drveća i cvijeća.

Seminar je organiziran u okviru manifestacije "Dani kulture Irana 2017" koja je u ponedjeljak svečano otvorena koncertom iranske muzike odsvirane na tradicionalnim  instrumentima te zemlje, kao i izložbom iranskih umjetnika u sarajevskoj Vijećnici.

U Vijećnici je osam iranskih umjetnika iz provincije Isfahan predstavilo kaligrafske radove, minijature, te drvoreze i rukotvorine, a prezentirana je i jedinstvena izložba fotografija Isfahana, jednog od najljepših gradova Irana.

Manifestaciju zajednički realiziraju Iranski kulturni centar, Grad Sarajevo, ALU i Muzička akademija, Federalno ministarstvo kulture i sporta, te Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti tog ministarstva.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.