5.3.2017. 19:27
0
Izložba "Skojevka Minka" u novootvorenoj galeriji u sarajevskoj Skenderiji
Projekcijom dokumentarnog filma i serijalom fotografija "Skojevka Minka" Imrane Kapetanović večeras je, u Privrednom gradu Centra Skenderija, otvorena galerija "Kreativni butik".

Posvetila ih je svojoj baki Minki koja danas slavi 90. rođendan, a po riječima autorice to je subjektivna intimna priča. Izložbu čini 21 fotografija nastale u posljednjih desetak godina, a film je snimljen prije četiri godine.

- Film je zapravo pogled moje bake na fotografiju jer je ona iz imućne obitelji i kao tinejdžerka imala je svoj fotoaparat. Taj njen put, kako je ona koristila taj fotoaparat, poveznica mene i nje prikazani su u filmu - kazala je.      

Izložba je nastala u produkciji Udruženja Hava, a finansijski je potpomognuta od Fondacije za muzički, scenske i likovne umjetnosti iz Sarajeva.   

Sabina Begović - Ćorić je predsjednica Udruženja Hava koje već šest godina priča lijepe ženske priče o hrabrim i ženama koje su inspirativne.

- Imrana je donijela priču o ženi koja je nama inspirativna, svojoj baki Minki. Prostor galerije smo opremili, a naša ideja je da ga ustupamo besplatno mladim umjetnicama iz različitih oblasti djelovanja ali i umjetnicima koji pričaju ženske priče tj. priče o ženama - kazala je.    

Večerašnjem događaju prisustvovala je i slavljenica koja se za novinare prisjetila svog djetinjstva i života za koji kaže da je bio dobar.

- Život mi je bio stvarno dobar jer smo imali trikotažu, radnju u Saračima. Bilo nas je petero djece. Ja sam bila najstarija od njih, ostala sam živa jedino ja - kazala je. S ponosom ističe da ima sedam unuka i četvero praunuka (uskoro i peto).

Minka je skojevka, u tašni nosi Titovu (Josip Broz) fotografiju. Ostala je, kaže, privržena onome što je voljela, ne može to zaboraviti. Prati trenutna dešavanja, nije zadovoljna situacijom, a mladim ljudima ne zna zapravo šta bi rekla.

- Ne znam šta bih im rekla, posla nemaju ... - kaže ona.        

Izložba "Skojevka Minka" bit će postavljena mjesec dana u galeriji "Kreativni butik“, koja se nalazi u Privrednom gradu Centra Skenderija.  

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.