6.3.2017. 11:01
0
Izložba radova Adele Jušić posvećena ulozi žena u NOB-u i izgradnji socijalizma
Izložba "Stvarno, ali ne i istinito" autorice Adele Jušić koja će biti otvorena 8. marta u sarajevskoj galeriji Duplex, rezultat je autoričinog višegodišnjeg istraživanja o temi uloge žena Bosne i Hercegovine i nekadašnje Jugoslavije u narodnooslobodilačkoj borbi i izgradnji socijalizma.

Riječ je o njenoj trećoj samostalnoj izložbi o toj temi, koja, neposredno nakon postavke u Ljubljani, sarajevskoj publici nudi sveobuhvatan pregled umjetničkih intervencija i pokušava zaokružiti ovu stvaralačku cjelinu.

Jušić za Fenu naglašava da izložba "Stvarno, ali ne i istinito" predstavlja još jedan vrlo aktuelan i potreban antifašistički podsjetnik, te referiranje na zajedničko žensko historijsko naslijeđe, preskakanje rupe u njegovom kontinuitetu i konačno – zajedničko i ujedinjeno djelovanje žena.

- Žene cijele regije su u sličnoj situaciji, bez obzira na status i porijeklo. Samo ukoliko smo organizirane u borbi za konkretne bitke, ako jedna drugu podržavamo, imamo moć jer moć leži u masovnom organiziranju i pripada množini, a ne jednini - kazala je Jušić, podsjećajući da i u ostatku Evrope ženama prijete patrijarhalna shvatanja, čemu svjedoči nedavna situacija u Evropskom parlamentu, gdje je zastupnik iz Poljske u javnoj raspravi s  parlamentarkom izjavio da žene treba da budu manje plaćene za isti rad jer su slabije i manje inteligentne.  

Dodala je da radovi sarajevske izložbe "Stvarno, ali ne i istinito" upozoravaju na stalno prisustvo desničarskih struja u BiH te stalnu potrebu za antifašističkom borbom.

- I to ne bilo kakvom. Žene Bosne i Hercegovine i nekadašnje Jugoslavije su tokom Drugog svjetskog rata, između ostalog, organizirale vrlo efikasnu i u to vrijeme najveću žensku antifašističku organizaciju u svijetu, sa oko dva miliona žena članica - Antifašistički front žena - istakla je Jušić.

Na tu emancipatorsku zaostavštinu žena se referira Adela Jušić, kada poziva na nastavak antifašističke borbe, danas i uvijek.

Specifičnost izložbe leži u prijateljskoj i kolegijalnoj podršci različitih profesionalki i profesionalaca koji su doprinijeli svojim vremenom. Među ostalima, Ferida Duraković vezla je srp i čekić na zastavi, Milan Senić je producirao suknju od padobranskog platna, a drugovi Sijah&Kolenda, za otvaranje izložbe i proslavu 8. marta, Međunarodnog dana žena, spremili su DJ set.  


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.