23.4.2017. 15:16
0
Otvorena izložba 'Zapisi o Maku', posvećena bh. pjesniku i domoljubu
Povodom obilježavanja stote godine od rođenja Mehmedalije Maka Dizdara, u Galeriji u zgradi Općine Novi Grad Sarajevo ove sedmice otvorena je izložba "Zapisi o Maku" posvećena poznatom bosanskohercegovačkom pjesniku i domoljubu.

Izložba prati koncepciju čuvene zbirke Maka Dizdara "Kameni spavač", a dio je projekta "Ime moje škole", kojeg Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića realizira u saradnji sa Općinom Novi Grad.

Kroz četiri segmenta izložbe, na ilustrativan i mlađoj populaciji prilagođen način predstavljeni su lik i djelo najvećeg bh. pjesnika 20. stoljeća.

Izložba je otvorena uz prisustvo brojnih posjetitelja, predstavnika Bošnjačkog instituta, direktora osnovnih škola, učenika novogradske osnovne škole koja nosi ime Mehmedalije Maka Dizdara i drugih gostiju iz javnog i kulturnog života.

Izložena je i originalna bronzana bista Maka Dizdara, koja je u njegovom rodnom gradu Stocu postavljena nakon njegove smrti. U toku rata namjerno je gađana, tako da je na više mjesta izbušena mecima, a nakon rata postala je dio kolekcije Bošnjačkog instituta.

Ova postavka bit će otvorena do srijede, 3. maja, do kada će posjetitelji imati priliku pogledati dio Makovog bogatog stvaralaštva, prezentiranog na panoima i plakatima na zanimljiv i ilustrativan način, prijemčiv i za učenike.

Direktorica Bošnjačkog instituta Amina Rizvanbegović Džuvić kazala je da je projekat "Ime moje škole" od kulturnog i obrazovnog značaja.

- Na ovaj način nastojimo djeci koja pohađaju osnovne škole koje nose imena po značajnim ličnostima iz historije BiH približiti značaj i djelo tih ličnosti. Cilj nam je da djeca, nastavnici i roditelji nauče nešto više i podsjete se o tome ko su bile te velike ličnosti - pojasnila je.

U obraćanju prisutnima načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić istaknuo je da ova godina označava vrstu prekretnice kada je u pitanju kulturni život na prostoru općine Novi Grad, te da će Služba za obrazovanje, kulturu i sport u narednom periodu u saradnji s gotovo svim kulturnim institucijama u gradu Sarajevu organizirati različite izložbe.

- Projekat "Ime moje škole" nešto je posebno. U Novom Gradu je oko 10.000 učenika koji pohađaju škole nazvane najvećim imenima iz naše kulturne historije. U saradnji sa tim školama radimo na sjećanju i afirmaciji svega onoga što su ti ljudi značili za BiH. Projekat će biti realiziran i s drugim školama koje nose imena poznatih ličnosti iz historije - naglasio je načelnik Efendić.

Ovom prilikom načelniku Efendiću uručena je zahvalnica Bošnjačkog instituta - Fondacija Adila Zulfikarpašića, koja mu je dodijeljena za uspješnu saradnju sa ovom ustanovom, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad Sarajevo.

Naredna izložba bit će realizirana sa školom "Behaudin Selmanović", koja nosi ime velikog slikara, a osim izložbi u planu je i organiziranje tematskih posjeta Bošnjačkom institutu, gdje će djece iz novogradskih osnovnih škola imati priliku vidjeti muzejske i galerijske postavke, te uz to poslušati i tematska predavanja.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.