24.4.2017. 11:20
0
"Azra Begić je bila evropska intelektualka"
Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić izrazio je danas saučešće članovima porodice i prijateljima preminule bosanskohercegovačke historičarke umjetnosti Azre Begić.

Spahić je za nju kazao da je bila evropska intelektualka, otvorena prema svijetu, civilizacijama, kulturama, religijama i patnji i nadi ljudi u nevolji, a zračila je znanjem i duhovnošću među prijateljima.

Historiju umjetnosti Bosne i Hercegovine i svijeta povezala je vrhunskom analizom umjetnika i njihovih djela.

- Imao sam  privilegiju da budemo bliski saradnici, od studentskih dana, tokom susreta umjetničkih akademija, na međunarodnim programima UNESCO-a. Planirali smo objaviti Historiju umjetnosti BiH - napisao je Spahić u saopćenju kojim se oprašta od Azre Begić.

Napomenuo je da je neprocjenljivo blago koje je ostavila, jer su to djela humaniste i posebne ličnosti koja je sve svoje "životne sokove" darovala umjetnosti života i svojoj Bosni i Hercegovini.

- Azra Begić je preselila iz bašće u Bašću - istaknuo je Spahić u saopćenju iz Pres-centra Međunarodnog centra za mir.

(Fena / Haris Ahbabović)

Azra Begic
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.